Hoe gezond leef jij?  

De levensverwachting van Nederlanders stijgt al jaren, maar met onze gezondheid gaat het bergafwaarts. Hoe kijken Nederlanders naar hun leefstijl?

We zijn zwaarder dan vroeger, bewegen minder en lijden steeds vaker aan chronische welvaartsziekten. Leefstijl is een belangrijke indicator voor gezondheid. Maar wat is een gezonde levensstijl? Vier Nederlanders vertellen hoe zij kijken naar hun gezondheid…

Olga (31, woont samen, verpleegkundige)
“Ik ben heel bewust met mijn gezondheid bezig. Ik loop twee keer in de week hard en ga naar de sportschool. Althans, nu even niet want ik heb vorig jaar mijn teen gebroken tijdens het balletten. Heel vervelend. Ik moest zes weken in het gips en daarna maanden rustig aan doen. Ik ben nu sinds kort weer begonnen met rennen. Het gaat steeds beter en ik heb laatst zelfs weer meegedaan met een 10 kilometer run. Gezond leven betekent voor mij ook gezond eten: zoveel mogelijk biologisch, weinig vlees, veel groente en fruit. Ik eet geen toetjes en drink hooguit een paar glazen wijn in de week. Ik ben eigenlijk best streng voor mezelf of in ieder geval heel gematigd.  Behalve op vakantie.  Dan wil ik gewoon lekker genieten. Vorig jaar waren we in Maleisië en Indonesië en dit jaar denken we aan de Filipijnen. Op vakantie wil ik alles proeven en uitproberen van het land. Uitgebreid uit eten, lekkere toetjes, ijsjes… Op vakantie mag het! De kilootjes die er in de zomer bijkomen heb ik er na de vakantie zo weer af. Eenmaal thuis pak ik meteen mijn gewone eetpatroon weer op.”

Paul (24, single, student)
“Als ik eerlijk ben is het slecht gesteld met mijn gezondheid. Ik rook en drink en heb het afgelopen jaar niet aan sport gedaan. Echt helemaal niets, behalve af en toe opdrukken in de slaapkamer. Ik voel me een lapzwans.  Daarom begin ik vandaag weer met hardlopen. Minuutje op, minuutje af. Rustig aan, want mijn conditie is weg. Vroeger heb ik wel veel gesport. Hockey en voetbal. Afgelopen jaar was een dieptepuntje wat sport betreft. Na de zomer ga ik ook weer op hockey. Het gaat helemaal goed komen met mijn conditie! De zomer helpt. Als de zon schijnt wil ik lekker naar buiten en bewegen. Mooi weer motiveert.  Ik eet trouwens wel heel gezond. Ik kook elke avond voor mezelf, met alles erop en eraan. Ik haal recepten van Internet of kijk een kookprogramma. Ik rook zes tot zeven sigaretten per dag en drink zo’n twee avonden per week, gemiddeld tien biertjes per avond. Of ik meer drink op vakantie? Ik ga binnenkort backpacken in Azië  met een vriend. Ik ‘ vrees’ dat er dan veel alcohol en andere zaken genuttigd gaan worden…”

Chantal (37, single moeder, kinderleidster)
“Ik ben een stuk gezonder geworden door het moederschap. Sinds ik moeder ben, let ik bijvoorbeeld goed op dat we elke dag voldoende groente en fruit binnen krijgen. Diëten vind ik niet nodig. Ik zit prima in mijn vel. Ik eet zo gezond mogelijk, maar af en toe een patatje moet kunnen. Een grote verandering is ook hoe ik omga met de zon. Kinderhuidjes zijn teer. Ik ben heel alert op zonbescherming, ook voor mezelf. Het moederschap heeft mij algeheel bewuster gemaakt. Toen ik zwanger was, ben ik gestopt met roken. Ik rookte een pakje per dag. Ook drink ik veel minder alcohol. En ik neem geen party-drugs meer. Ik ga veel minder uit, en als ik uitga denk ik aan de volgende dag. Ik moet dan gewoon weer vroeg uit de veren om voor mijn zoon te zorgen. Sporten doe ik niet, nooit gedaan ook. Maar in de zomer ben ik actiever dan in de winter. Met die kou ben ik niet vooruit te branden. In de zomer ga ik regelmatig een stuk skaten met vriendinnen of lekker wandelen in het bos. En ik fiets veel meer. Nu ik er zo over nadenk, ben ik in de zomer een stuk gezonder dan in de winter!”

Jolanda (42, woont samen, producent/visagist, moeder)
“Ik vind mijn gezondheid heel belangrijk.  Winter en zomer. Ik ga drie keer in de week naar de sportschool voor cardio en fitness. Een beetje saai, maar het is even niet anders. Ik heb altijd veel yoga gedaan, maar na mijn zwangerschap moest ik stoppen omdat ik nek- en rugklachten had. Het gaat nu weer beter.  In de zomer let ik trouwens wel meer op mijn lijn dan in de winter. De kleding is dan bloter en dan valt alles meer op. Echt diëten kan ik niet, daarvoor hou ik teveel van lekker eten. Gezond eten betekent voor mij vooral biologisch, niet te veel vlees en weinig zuivel. Als ik veel zuivel eet, merk ik dat meteen aan mijn slijmvliezen en mijn dochter heeft er ook last van. Volgens mij is het gewoon niet zo gezond en ook niet heel natuurlijk. Andere zoogdieren drinken alleen melk in de baby-periode… Mijn grootste zonde zijn zoute borrelhappen. Ik ben gek op kaas en olijven. Ik probeer te matigen, behalve op vakantie. Dan laat ik alles los. Genieten is ook belangrijk! Op vakantie eten we heerlijk uitgebreid en veel. Komende zomer gaan we naar Italië. Ik ben dol op de Italiaanse keuken: de pasta’s, de koffie… En natuurlijk het ijs. Op vakantie eet ik elke dag ijs!”

Foto van Jannis Brandt via Unsplash

Mijn gekozen waardering € -

De artikelen van Anne verschenen eerder in tijdschriften en kranten waaronder Fabulous Mama, Viva, Margriet, Linda en NRC Next. Anne is cultureel antropoloog en eigenaar van Uitgeverij 11