Hoe Libanese appels in stijl worden gered

Tegenslag na tegenslag hebben ze te verwerken, en hoewel de hoop steeds verder weg ebt, blijven mensen en ondernemers geloven in hun land. Een challenge zoals de 19.8 Beirut Global Sports Challenge draagt hier zeker aan bij, ondernemers zoals Soha Fram steunen dit soort initiatieven dan ook van harte. Als ondernemer kan ze niet anders dan blijven geloven in de toekomst, hoe moeilijk dat soms ook is. Haar verhaal en haar reden om atleten en bewegingen zoals Together LiBeirut te ondersteunen.

De vele oorlogen in Libanon hebben de levens van de inwoners flink veranderd. Ruim 75% van de Libanezen woont in het buitenland en de overgebleven 25% ziet de toekomst van hun land steeds somberder in. Gelukkig zijn er altijd nog ondernemende mensen die het beste proberen te maken van de situatie. Zoals Soha Fram, medeoprichter van Wata Brewery.

Wata Brewery is een appel cider brouwerij, opgericht in 2017. Twee maanden voor de economische crisis startte in 2019 brachten ze hun eerste cider op de markt. “We zochten naar een oplossing voor onze appel crisis”, start Soha haar verhaal. “Wata is een familiebedrijf dat leefde van de appels. Eerder exporteerden we heel veel van onze appels naar andere Arabische landen. Maar met de start van de Syrische oorlog, konden wij niet meer exporteren en bleven we met grote overschotten Libanese appels zitten. En omdat de overheid geen strategie had, was de waarde van de appel erg zwak. Wij moesten het echt hebben van de export.”

Libanese appels op het veld

De appelgaard

Van goede baan terug naar het familiebedrijf

Soha werkte op dat moment zelf nog voor de Verenigde Naties, dus zelf had ze niet veel te klagen wat betreft haar inkomen. “Ik zag de waarde van de appels zakken en tegelijk de interesse in appel cider groeien. Dus ik besloot van baan te wisselen en bij de brouwerij te gaan werken. Twee maanden voor de economische crisis lanceerden we onze eerste apple cider. De uitdagingen groeiden, maar we bleven doorgaan.”

De apple cider van Wata is meer dan een lekker verfrissend drankje op een zomerse dag. Er zit een grote sociale missie achter het merk. “We hebben ons heel actief ingezet na de explosie (op 4 augustus 2020 in de haven van Beiroet, red.) samen met LiBeirut. Niet alleen lanceerden we een specifieke cider voor de explosie, we gingen ons ook inzetten voor de getroffen gebieden. We creëerden banen en zorgden ervoor dat mensen in waardigheid konden leven. We zetten ons ook veel in voor de kleine ondernemers sinds de explosie.”

De WATA Doux cider werd geïntroduceerd, een gelimiteerde editie van slechts 600 flessen. Ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de explosie. De cider werd gemaakt van hand geplukte appels uit 2018 en werd gemixt met zoete tinten van caramel. ‘Because the world needs a bit more sweetness’ was het statement van de brouwerij. Alle winsten van deze speciale editie cider gingen naar de kleine ondernemers in de getroffen omgeving van de explosie.

Wata cider

Wata cider heeft al diverse smaken op de markt gebracht

Een zijstapje naar de explosie

Even een kleine zijweg naar die explosie. Dinsdag 4 augustus 2020 is namelijk in het geheugen gegrift van iedere Libanees. Velen spreken van hun leven vóór de explosie en hun leven erna. Die explosie is terug te leiden naar één ding, corruptie; het wanbeleid en de vriendjespolitiek in het verzuilde Libanon. Waar veel Libanezen bleven roepen dat ze geloofden in een toekomst voor hun land en hun kinderen, veranderde die explosie alles. Libanon kende al een grote uitstroom van inwoners, maar na 4 augustus 2o20 is deze alleen maar meer gegroeid. Een toekomst biedt het land niet, althans niet met de huidige leiders. Gelukkig blijven er ondernemers, zoals Soha en haar familie, die absoluut niet weg willen en aan hun eigen toekomst, buiten de politiek om, blijven bouwen. En ook andere ondernemers hierin ondersteunen. 

Passie en energie inzetten voor Libanon

De sociale missie van Wata zetten ze ook weer in voor de 19.8 Beirut Global Sports Challenge. Soha: “We hebben twee atleten gesponsord in hun challenge. Ik vind het echt geweldig dat mensen hun energie en passie inzetten voor ons land, ondanks alles wat er hier gebeurt. Daarom willen wij als brouwerij graag onderdeel zijn van deze beweging van Together LiBeirut.”

Wata sponsort twee specifieke atleten, kitesurfster Roba Hamadani en Windsurfer Jad Ghosn. “Het zijn twee sporten die goed bij de levensstijl van apple cider past. De zon, de wind en dan een verfrissende cider. We redden onze Libanese appels graag in stijl.”

Dit soort challenges sponsort Soha graag met haar bedrijf. Niet alleen omdat ze zo bijdraagt financieel, maar vooral om aandacht te vragen voor haar land. “We zitten gevangen door toedoen van de Libanese overheid. Wat de politiek doet, daar hebben wij geen invloed op. Daarom pakken we het heft zoveel mogelijk in eigen handen om te overleven. Op die manier kunnen we leven in waardigheid.”

Wata Cider Soha en Ramzi

Soha en partner Ramzi genietend tijdens een koffiepauze

Zelf het heft in handen nemen

Meer en meer Libanezen besluiten nu te vertrekken uit Libanon. Met de steeds slechter wordende situatie, zien zij voorlopig geen toekomst meer. Maar Soha is duidelijk: “Nee, wij blijven. Totdat het onderwijs en de gezondheidszorg echt in een slechte staat zijn, dat zou een punt zijn dat we vertrekken. Maar daar draagt de 19.8 challenge ook aan bij, verbetering van deze aspecten in ons leven.”

Soha heeft zelf ook een jonge dochter, zolang zij in Libanon nog goed onderwijs kan genieten, is er geen reden te vertrekken. “Mijn dochter deed ook mee aan de challenge, samen met een groep leeftijdsgenoten hebben ze een mini triathlon gedaan.” De kinderen beklommen de trappen van een heuvel, gingen hardlopen en een parcours steppen.

Doneren voor Beiroet

Doneren voor de 19.8 Beirut Global Sports Challenge kan nog steeds. Ga hier naar de pagina van Soha’s dochter, iedere bijdrage helpt: Impact.togetherlibeirut.org

Meer avonturen van sporters volgen, of meer weten over de 19.8 Beirut Global Sports Challenge? Kijk dan op de Instagram pagina van de organisatie: @TogetherLiBeirut

Waardeer je dit artikel met een kleine bijdrage hieronder? Dat geld stort ik naar TogetherLiBeirut!

Mijn gekozen waardering € -

Schrijft over de mooie dingen van Libanon. Een land dat altijd slecht in het nieuws komt. Helaas is dat niet zo gek wanneer je kijkt naar de leefsituatie van de gemiddelde Libanees. Toch is het ook een land waar zoveel moois te vinden is. Libanezen die het land niet willen verlaten, maar in hun overlevingsstand het land weer proberen op te bouwen. Deze mensen koesteren hun vaderland en focussen op al het moois dat er nog wel is. Mijn liefde voor het land en de mensen deel ik via portretten van de mensen in Libanon. Met hun verhalen en mijn eigen ervaringen wil ik iedereen een stukje van het mooie Libanon meegeven.