‘Vrede is nationale zelfmoord.’ Profiel van Israëls nieuwe minister van Justitie

Ze is jong, mooi en seculier, maar laat haar engelachtig voorkomen u niet verblinden. Ayelet Shaked is een havik van de eerste orde. Vrede? Schrijf die maar (weer) op uw buik!

Israël heeft een nieuwe regering. Op het nippertje. Woensdagavond zette Benjamin Netanyahu dan eindelijk een streep onder de onderhandelingen en verwelkomde de meest rechtse regeringscoalitie ooit in het bestaan van de nog jonge staat Israël. Met slechts 61 zetels is het ook de coaltie met de kleinste parlementaire meerderheid ooit in de geschiedenis van het land.

Netanyahu had tot middernacht om tot een resultaat te komen anders zou een nieuwe formateur worden aangesteld. Met die deadline als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd, moest hij zware concessies doen met name aan Naftali Bennett partijleider van Het Joodse Huis.

Bennett stond erop dat de bevallige Ayelet Shaked Minister van Justitie werd. De 39-jarige ingenieur en voormalig legerinstructeur kwam vorig jaar juli in opspraak toen ze een tekst van Uri Elitzur op haar facebookpagina plaatste. De tekst roept op tot het collectief straffen en doden van burgers.

'Behind every terrorist stand dozens of men and women, without whom he could not engage in terrorism,' schreef Elitzur, een voormalig journalist, medewerker van Netanyahu en voorstander van de annexatie van de Westelijke Jordaanoever. 'They are all enemy combatants, and their blood shall be on all their heads. Now this also includes the mothers of the martyrs, who send them to hell with flowers and kisses. They should follow their sons, nothing would be more just. They should go, as should the physical homes in which they raised the snakes. Otherwise, more little snakes will be raised there.'

Shaked is verder van mening dat het Israëlische rechtssysteem een links bolwerk is dat dringend aan vernieuwing (lees: verrechtsing) toe is. Tot slot, is ze pertinent tegen welke vredesregeling met de Palestijnen dan ook. Volgens haar, betekent een vrede gebaseerd op de grenzen van 1967, zoals vereist in VN Resolutie 242,  “nationale zelfmoord.”

Haar baas Bennett is eenzelfde mening toegedaan en kwam een jaar eerder in opspraak met de mededeling 'I have killed lots of Arabs in my life – and there is no problem with that.'

Overigens zullen Shaked en Bennett wat betreft vrede met de Palestijnen weinig problemen hebben met Netanyahu. Hij beloofde tijdens de verkiezingen immers openlijk dat er nooit een vredesregeling zou komen. Dat laatste zou geen verassing mogen zijn.

In het oprichtingsstatuut van de Likoed Partij staat immers zwart op wit: 'de Jordaan Rivier is de permanente oostelijk grens van Israël' en 'Jerusalam is de èèn en ondeelbare hoofdstad van Israël.' Beide zijn volstrekt in tegenspraak met wat de internationale gemeenschap eist.

Behalve Likoed en Het Joodse Huis, bestaat de Israëlische coalitie uit vertegenwoordigers van Kulanu, dat een vooral economische agenda heeft, en de ultra-religieuzen van Shas en United Torah Judaism. Laatstgenoemden zijn onder andere van mening dat vrouwen niet mogen stemmen. Ook definieërde Shas homo’s ooit als 'een virus erger van vogelgriep.'

Voor wie het extremistische karakter van de nieuwe Israëlische regering nog niet extreem genoeg is, hoor en huiver dan van Moshe Yaalon, Israëls huidige en vermoedelijk toekomstige Minister van Defensie. Op 6 mei jongtleden verklaarde hij dat burgerdoelen de norm zullen zijn tijdens een aanval op Gaza of Libanon.

'We are going to hurt Lebanese civilians to include kids of the family,' zei de oud-generaal. 'We went through a very long deep discussion (…). We did it then, we did it in (the) Gaza Strip, we are going to do it in any round of hostilities in the future.' En: 'when we feel like we don’t have the answer by surgical operations, Israel might take “certain steps” such as the Americans did in “Nagasaki and Hiroshima, causing at the end the fatalities of 200,000.'

Vrede in het Midden Oosten? Ach, wellicht ooit, onder een piepklein paddestoelenwolkje …  

Mijn gekozen waardering € -

Peter Speetjens (1967) woont sinds 1996 in Beiroet. Hij was correspondent voor Trouw en De Standaard, en publiceerde verhalen in onder andere De Groene Amsterdammer, NRC en Vrij Nederland. In 2004Πco-regiseerde hij de film 2000 Terrorists. Peter schrijft vooral over Libanon, de regio en de manier waarop zij gestalte krijgt in de media.