Hoogtij voor literatuur in Utrecht

Mercedes Abad, schrijfster van onder meer erotische literatuur – auteur van De verticale glimlach, la sonrisa vertical – praat met twee Nederlandse uitgevers. Dat gebeurde nadat ze in 2012 op literatuurfestival City2Cities optrad. In letterenstad Utrecht dat jaarlijks honderden literaire evenementen kent, bruist het tot 28 april weer van de literatuur tijdens City2Cities.

Of Abad de uitgevers op het Utrechtse literatuurfestival heeft ontmoet, wil festivaldirecteur Michaël Stoker niet direct beweren, maar ‘doel van het festival is de internationale literatuur te verbinden. We hopen dat schrijvers uitgevers en publiek ontmoeten’, zegt Stoker.

Utrecht biedt schrijvers  de kans om zich te presenteren aan uitgevers en publiek, belangrijk voor vooral de onbekendere auteurs. Vaak worden alleen de grote schrijvers en de bestsellers vertaald, zodat die in grote stapels op de tafels van de boekhandels verschijnen. De kleinere of onbekendere auteur delft vaak het onderspit.

Die Vermessung der Welt

Ook voor gevestigde auteurs is een festival als het Utrechtse belangrijk. Als voorbeeld noemt Stoker António Lobo Antunes, een van de grootste hedendaagse Portugese auteurs en Daniel Kehlmann, auteur van Die Vermessung der Welt (Het meten van de Wereld. De auteurs staan maandag samen op het podium. Zondag is de verfilming van Die Vermessung der Welt  te zien in ’t Hoogt. Deze twee grote auteurs zouden elkaar anders niet snel ontmoeten.

Update 21-4: Antunes is dit weekeinde onwel geworden en is opgenomen in het ziekenhuis. City2Cities leeft met hem mee. Het programma is veranderd. Hans Maarten van den Brink gaat maandag  in gesprek met Daniel Kehlmann. Bij afwezigheid van Antunes gaat hij in gesprek met vertaler Harrie Lemmens. Ze staan samen stil bij Antunes' rijke oeuvre. Ook zijn er filmbeelden van Antunes.

City2Cities is volgens Stoker bij uitstek geschikt als ontmoetingsplek om over literatuur te praten, zienswijzen uit te wisselen en te ontspannen. Het festival verbindt Utrecht met telkens twee andere literaire steden. Vorig jaar stonden Barcelona en Praag centraal, dit jaar, in de derde editie, Berlijn en Lissabon. Met de geografische spreiding over Europa wil Stoker twee zeer verschillende literaire tradities laten zien.  

Heulen of je mond houden

Op 24 april spreekt Ulf Stolterfoht – die als Writer in Residence twee weken in Utrecht verblijft – de Belle van Zuilenlezing uit. Die gaat over de Roemeense experimentele dichter Oskar Pastior, die in 2010 werd beschuldigd van spionage voor de gevreesde Securitate, de gehate geheime politie onder het Ceausescu-regime. ‘Pastior is een groot dichter maar kennelijk met een dubieuze rol.’ zegt Stoker. ‘Stolterfoht zal ingaan op de vraag of  je als dichter je mond moet houden en dan mogelijk niet meer kunt dichten of dat je moet heulen.’

Echte letterenstad

Samen met de Nacht van de Poëzie is City2Cities een van de grotere literaire evenementen in letterenstad Utrecht, waar jaarlijks, hou je vast, zeker 360 literaire evenementen zijn. Stoker: ‘Wij maken met Het Literatuurhuis de literaire uitgaansladder. Daar staan alle grote en kleine evenementen op, zoals de Nacht en City2Cities maar ook de kleinere activiteiten, zoals een optreden in een café.  Dat zijn er zeker dertig per maand.’

Grote namen

Dit jaar heeft City2Cities ook weer veel te bieden, daar is Stoker van overtuigd, met alle grote namen die er zijn.. Het meeste gebeurt in de festivaltent die opgesteld staat op het plein aan de Hamburgerstraat bij Het Utrechts Archief, maar er zijn meer locaties. Filmtheater ’t Hoogt, Museum Catharijneconvent en het archief zelf doen ook mee.

Er zijn boekpresentaties, zoals bijvoorbeeld een bundel met vertalingen van Pessoa (1888-1935), de Portugese dichter die na zijn dood 30.000 manuscripten in een kist naliet.  Voor de nieuwe festivalbundel is er een aantal  vertaald. Afsluiter is op 28 april de Straat van de Literatuur aan de Lange Nieuwstraat, tussen Dom en Museum Catharijneconvent, waar verhalenvertellers als Thé Tjong-King zijn en muziekoptredens, ook bij bewoners thuis. Er is poppenkast en Abdelkader Benali houdt een interviewmarathon door acht auteurs te interviewen. In de Lutherse Kerk is op 28 april het slotconcert door ‘s werelds oudste fadozangeres Celeste Rodrigues en de jonge ster Nathalie Pires. Gratis toegankelijk als u een toegangsbewijs hebt voor de Straat van de Literatuur en u zich die dag bijtijds meldt voor een plekje in de kerk. Het volledige programma staat op www.city2cities.nl.

Momentum for international literature Utrecht

International literature has its momentum in Utrecht, a true literary city with over 360 literary events annually. From Saturday April 20, Utrecht is home town of the nine day festival City2Cities which Utrecht connects with two other European cities, Lisbon and Berlin. Writers from both cities will attend discussions, perform on stage and discuss literature and translations of literary work. Of course they will meet each other, as well as publishing houses. Festival manager Michaël Stoker: This festival is a perfect meeting place for authors and publishers and the audience. We have great names, like António Lobo Antunes, one of the greatest contemporary Portugese writers, but also young upcoming authors. For them it is very important to meet publishers, because as an unknown author, having your work translated is very difficult. Publishers usually translate the best selling books. Here in Utrecht writers and publishers can meet, which might facilitate contacts and translations.’

In Utrecht there are not only writers but also movies, like Die Vermessung der Welt, performances, and music. Not only the grand lady of Dutch Jazz Denise Jannah will be on stage, but also the world’s oldest fado singer Celeste Rodrigues is performing in one of the many events, which can be found on www.city2cities.nl.

Mijn gekozen waardering € -

Politiek beschouwer en analist. Werkzaam als zelfstandig journalist met uitgebreide kennis over de EU en stedelijk bestuur en de actuele vraagstukken die daar spelen, op het gebied van onderwijs, arbeidsverhoudingen, en identiteit.

Geef een reactie