Het 48e International Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft zijn filmtenten opgezet in Rotterdam. Onder de inspirerende leiding van artistiek directeur Bero Beijer. Altijd enthousiast en hartelijk. Een goede ambassadeur van de onafhankelijke cinema. Film als kunstvorm.

STEUN RO

Olivier Assayas

De openingsfilm van het IFFR voor mij is DOUBLE VIES van Olivier Assayas (1955) uit Frankrijk. Een gewaardeerde  en veelzijdige maker in het festival ,die al sinds de jaren 80 in Rotterdam zijn films vertoont. Double Vies gaat over vier personages uit het boeken- en uitgeversvak. Een scherpzinnige uitgever(Guillaume Canet)  en zijn acterende vrouw  (Juliette Binoche.) Dan is er een lobbesachtige  schrijver Leonard ( Vincent Macaigne) met zijn nuchtere en rationele vrouw. Een typische knappe en coole Parisienne.

Thema is de opkomst van het E-book, dat een geduchte concurrent is voor het gedrukte boek .Daar wordt in cafe’s, restaurants en bij de intellectuelen thuis druk over gediscussieerd. In het begin zien we de uitgever in gesprek met de schrijver. Na een lekkere maaltijd en enkele  glazen wijn wijst de uitgever Leonard’s nieuwe manuscript af. Alle personages houden er minnaars op na, wat typisch Frans is.

Het knappe van deze film is dat Assayas hele diverse types heeft gecreëerd, die goed in hun rol blijven. De dialoog is puntig en geestig. Vorig jaar vertoonde Assayas zijn sensitieve en verassende film PERSONAL SHOPPER in Rotterdam over een meisje dat contact lijkt te hebben met haar overleden broer.

Jaap Mees is filmmaker en freelance journalist. Voltooide de School voor de Journalistiek in Tilburg en de Filmacademie in Londen (regie/scenario). Maakte diverse korte en lange films, met name documentaires. Sommigen zijn vertoond in internationale filmfestivals in o.a Dublin, Londen, New York, Washington, Sitges, Utrecht en Manchester. Schreef voor diverse filmsites zoals Talking Pictures, NFTVM site en het filmblad Skrien. Nu Reporters Online, Cultuurpers.nl en Blendle. Hij maakt ook opdrachtfilms voor musea en culturele instellingen.Zie website boven.