In dit tweede blog van het International Film Festival Rotterdam weer drie films. AT ETERNITY’S GATE, met een fenomenale Willem Dafoe in de rol van Vincent van Gogh. (Oscar nominatie). Een op een IPhone gedraaide film over de Camino, een bijna zeventigdaagse wandeltocht naar Santiago de Compostella. En IN MY ROOM, een typische unieke film die je alleen in het IFFR kunt zien, over een man die als enige achterblijft op de wereld.

STEUN RO

Inlevingsvermogen

De beeldend kunstenaar Julian Schnabel (1951) slaagt erin om de kijker in het hoofd, hart en ziel van Vincent van Gogh te verplaatsen. Dat komt vooral door het intense en sublieme inlevingsvermogen van acteur Willem Dafoe. En het uitstekende diepgravende scenario. Dafoe is weliswaar een flink stuk ouder dan van Gogh die overleed op 37 jarige leeftijd, maar dat doet er niet toe. Zijn blauwe intense oogopslag en zijn getekende gezicht zijn precies goed. Op het reusachtige scherm van Pathé 1 komt dat nog sterker uit.

Pialat

Tot nu toe vond ik Van Gogh van de Fransman Maurice Pialat de beste film over deze altijd op de rand levende schilder. Daar speelt Jacques Dutronc de kunstenaar op een tegelijkertijd terloopse en intense wijze. Je krijgt de indruk dat Pialat dichtbij de echte Van Gogh komt in deze film. Datzelfde geldt voor Schnabel , die eerder al een film over de kunstenaar Basquiat heeft gemaakt. We zien van Gogh schilderen in de natuur bij Arles, zijn ontmoetingen met Paul Gauguin en zijn geliefde broer Theo (een gevoelige en ingetogen rol van Rupert Friend), steun en toeverlaat. En zo zitten er nog talrijke prachtige, maar ook trieste scènes in deze film, als Van Gogh bijvoorbeeld duidelijk genietend zich laat vallen in een korenveld en aarde op zijn gezicht strooit.

Jaap Mees is filmmaker en freelance journalist. Voltooide de School voor de Journalistiek in Tilburg en de Filmacademie in Londen (regie/scenario). Maakte diverse korte en lange films, met name documentaires. Sommigen zijn vertoond in internationale filmfestivals in o.a Dublin, Londen, New York, Washington, Sitges, Utrecht en Manchester. Schreef voor diverse filmsites zoals Talking Pictures, NFTVM site en het filmblad Skrien. Nu Reporters Online, Cultuurpers.nl en Blendle. Hij maakt ook opdrachtfilms voor musea en culturele instellingen.Zie website boven.