In dit derde blog over het Rotterdamse internationale filmfestijn vandaag vier films uit verschillende landen. Films uit Frankrijk, Israël, Brazilië en Rusland. En een heel bijzondere extra programma poëtische fragmenten uit De Kleur van Granaatappels van Sergei Parajanov. Vrijdag ging de Tiger Award naar Present.Perfect. van Zhu Shengze uit China. En de Special Jury Award naar Take me Somewhere Nice van de Bosnisch-Nederlandse filmmaker Ena Sendijarević.(zie blog 1) De Publieksprijs is gewonnen door Capharnaüm uit Libanon.

STEUN RO
* Sarah Henochsberg in C’est ca l’Amour

C’EST CA L’AMOUR van Claire Burger (Party Girl, co-regie) gaat over een familie uit Forbach in Frankrijk met twee pubermeisjes. De moeder heeft iemand anders ontmoet en gaat uit huis. De vader een sympathieke rol van Bouli Lanners, weet niet goed wat hij aan moet met zijn opgroeiende meisjes van 14 en 17. Hij geeft zich op voor een theaterproject met allerlei buurtbewoners. Zijn vrouw werkt in het theater als lichttechnicus, zo kan hij haar in de gaten houden. De meisjes missen hun moeder die weinig naar hen omkijkt.

Sarah Henochsberg

Als hij de jongste ziet zoenen met een meisje uit haar klas, weet hij zich geen raad. In een vragensessie na afloop van de film blijkt dat het jongste meisje de cineaste zelf vertolkt. Zij wordt levensecht gespeeld door Sarah Henochsberg (foto). Een naam om te onthouden. Het knappe van deze goed geacteerde en geregisseerde film is, dat ondanks de dramatische thema’s als eenzaamheid, vervreemding, het ontdekken van je seksualiteit, de film nergens uit de bocht vliegt of sentimenteel wordt.

* Naama Preis in God of the Piano

God of The Piano

Jaap Mees is filmmaker en freelance journalist. Voltooide de School voor de Journalistiek in Tilburg en de Filmacademie in Londen (regie/scenario). Maakte diverse korte en lange films, met name documentaires. Sommigen zijn vertoond in internationale filmfestivals in o.a Dublin, Londen, New York, Washington, Sitges, Utrecht en Manchester. Schreef voor diverse filmsites zoals Talking Pictures, NFTVM site en het filmblad Skrien. Nu Reporters Online, Cultuurpers.nl en Blendle. Hij maakt ook opdrachtfilms voor musea en culturele instellingen.Zie website boven.

Geef een reactie