Julia vereert haar menstruatie

Julia (40) is getrouwd en moeder van twee kinderen. Eens per jaar danst ze onder de volle maan en smeert ze haar bloed op haar lichaam. "Menstruatiebloed is niet vies, het vertegenwoordigt vrouwelijke levenskracht!"

‘Helaas vinden de meeste mensen het vreemd, dus ik schreeuw het niet van de daken. Maar als ik ongesteld ben tijdens de volle maan, dans ik in de achtertuin met mijn eigen bloed gesmeerd op mijn lichaam. Niet heel veel, een paar strepen op mijn armen en gezicht. Het gaat om het ritueel. Het geeft me enorm veel kracht en energie. Het helpt me verbinden met mijn lichaam en mijn vrouwelijke voorplantingskracht, de sterkste kracht op aarde.

Meestal komt het maar een of twee keer per jaar voor. En ik moet wel goed bloeden, daarmee bedoel ik dat het bloed schoon en helderrood moet zijn. Ik vang het dan op met een menstruatie cup en bewaar het in een tupperware doosje in de koelkast tot gebruik. Ik zou het liefst een ritueel doen met andere vrouwen in het bos. Maar vooralsnog doe ik het alleen in de tuin.

Tien jaar geleden was ik met een vriendin in Nieuw Zeeland op een volle maan viering van moderne heksen. Daar hoorde ik voor het eerst over de kracht van vrouwelijk bloed. Een eye-opener. Sinds het christendom en de islam hebben de mannen de macht naar zich toegetrokken. Moderne culturen zetten de man voorop en geven de vrouw een ondergeschikte positie. Menstruatie kreeg het stempel vies en onrein.

Maar er is ook een andere, oudere en radicaal andere kijk op vrouwen en menstruatiebloed. Een kijk waarin vrouwen juist geëerd worden om hun vruchtbaarheid, waar de vrouwelijke kracht gevierd wordt – in plaats van weggestopt en onderdrukt. Menstrueren is een natuurlijk fenomeen. Zonder menstruatie zouden we niet voort kunnen planten! Het is de basis van het leven. Er is niets vies aan. Doordat we menstrueren kunnen we het leven doorgeven, hoe gaaf is dat?  Het bloed brengt je in contact met de oerkracht van het leven.

Ik was ‘toevallig’ – toeval bestaat niet – ongesteld tijdens die gathering en heb daar voor het eerst vrij gebloed: op je hurken zittend het bloed laten lopen en opvangen in een beker of kom. Ik heb het op mijn lichaam gesmeerd en samen met de andere vrouwen gedanst onder de volle maan. Het was heel stimulerend, ik voelde de universele female power door mijn lichaam stromen!

Je menstruatie eren, heeft ook te maken met het accepteren van je vrouwelijke vormen. Ik zie veel jonge meiden struggelen met hun lichaam. Het lijkt wel of vrouwen steeds verder van hun natuurlijke lichaam af komen te staan en dat doet me verdriet. Door mijn menstruatie te omarmen en de kracht ervan te eren, wil ik laten zien dat vrouwen te gek zijn, prachtig en sterk.

Sinds ik bewust menstrueer, gebruik ik geen gewone tampons meer. Daar zitten allerlei chemicaliën in. Ik gebruik een menstruatie cup, biologische tampons of wasbaar maandverband. Ook ben ik veel liever voor mezelf. Ik geef mezelf minimaal een dag rust aan het begin van mijn menstruatie. Ik ben dan hormonaal en zit minder goed in mijn vel. Vroeger vond ik dat ik mezelf niet moest aanstellen. Nu gun ik mezelf die rust en relaxation. Het is mijn female-dag. Een dag om te bloeden en mezelf te eren.

In onze cultuur heerst nog altijd veel taboe rondom menstruatie. Het is al beter dan vijftig jaar geleden maar het blijft een onderwerp dan mensen al snel vies of onsmakelijk vinden. Ik hoop dat dit in de toekomst verandert en dat vrouwen sterker komen te staan in hun vrouwelijk en trots zijn op hun levenskracht!’

Foto van Halanna Halila via Unsplash

 

Mijn gekozen waardering € -

De artikelen van Anne verschenen eerder in tijdschriften en kranten waaronder Fabulous Mama, Viva, Margriet, Linda en NRC Next. Anne is cultureel antropoloog en eigenaar van Uitgeverij 11