Knijp je hoofd uit als een spons, denk in the box, laat los en overleef 2017

Afgelopen jaar is duidelijk geworden dat onze vastomlijnde wereld- en mensbeelden niet langer bruikbare aannames zijn. De Britten willen niet langer bij Europa horen, Hillary won niet van Trump. Eurosceptici grijpen de macht in Europa. En dat zijn dan nog maar de globale onzekerheden waar we 2017 mee ingaan. 5 tips om 2017 te overleven.

1: Stel je olifantendetector opnieuw af;

Ken je het verhaal van die olifant die elke dag over het strand rent? Je bent lekker op vakantie in een heel warm land om bij te komen.  Als je net ingesmeerd en wel op je zonnebedje ligt, word je tot drie keer toe omver gelopen door een enorme olifant. Weg zorgeloosheid. Alles waar je voor op de vlucht was, dringt zich in alle hevigheid weer op in je hoofd. Na drie keer overlopen te zijn door het beest, weet je een vierde keer wel beter. Je gaat pas op je zonnebedje liggen als hij voorbij is. Je hoeft niet ieder probleem te omarmen.  Stel je olifantendetector opnieuw af en voorkom dat je door ieder probleem uit het veld geslagen wordt. Het levert je een boel nieuwe energie op.

Lees ook: Adem, rule number six, omhels de tijger en Niemand doet je meer wat

2: Word een in the box denker;

Overal is behoefte aan meer productiviteit. De afgelopen jaren was ‘out of the box’ het helemaal, maar wat is er nou eigenlijk opgeleverd. Het gaat anno 2017 niet om zo veel mogelijk ideeën, maar om oplossingen die écht verschil maken. De beste ideeën krijg je toch binnen een kader. Al is het maar een tijdskader.  Door een kader te scheppen, ben je eigenlijk gedwongen om te vertrouwen op wat je binnenkrijgt. Daar moet je het mee doen.  Van daaruit ontstaat je eindproduct of dienst. Je productiviteit neemt enorm toe.

Lees ook: Leve zelfmanagement. Een bos heeft toch ook geen hoofdboom?

3: Verzamel een orkest om je heen;

Samenwerken. Steeds meer zelfstandigen werken op flexplekken. Uit de contacten die daar ontstaan groeien ideeën voor nieuwe business. Hoe weet je nu of het een succes kan worden? Bekijk de mensen met wie je wilt samenwerken eens als een orkest. Je kunt de volgende types onderscheiden.  Hoe klinken jullie samen?

Trompet:

enthousiaste, optimistische ontdekker

Harp:

kritische, serieuze doordenker

Hoorn:

goed oplettende, onopvallende teamspeler

Viool:

sociale, gevoelige, extraverte teamspeler

Piano:

nuchtere, positieve natuurkracht

Bas:

praktisch ingestelde, gedisciplineerde doorwerker

Trommel:

actieve, gedreven en prestatiegerichte tempomaker

Gitaar:

originele, creatieve, soms eenkennige initiator

Lees ook: Wat je later wilt worden staat op de achterkant van je CV

4: Investeer in een lightworker;

De nieuwe wereld schuift onmiskenbaar onze oude in. Volgend jaar zou dat weleens sneller kunnen gaan dan verwacht. De economie groeit en dat is een betere voedingsbodem dan crisis. Bovendien zijn veel mensen de afgelopen jaren gewend geraakt aan onzekerheid.  Maar afscheid nemen van zekerheid doet pijn. Pas na enige tijd komt het besef dat het nodig is om los te laten om nieuwe wegen te kunnen zoeken en ruimte te kunnen maken voor nieuwe inzichten en ideeën. Investeer daarom in een goede lightworker. Ze kunnen je op het juiste moment een beslissend duwtje geven.

Lees ook: Adieu CBS-cijfers. Ik zoek het voortaan zelf uit

5: Knijp je hersens uit op Bohemian rhapsody;

Begin het nieuwe jaar met een leeg hoofd. Bohemian rhapsody ken je inmiddels wel, dus doe de volgende oefening. Ga met je aandacht naar het centrum van je hoofd en bedenk dat je van daaruit je hersens kunt observeren. Kijk nu goed naar de donkere plekken en knijp je hersens – voorzichtig – uit als een spons. Ervaar dat de donkere plekken lichter van kleur worden of geheel verdwijnen. Voel dat oude denkpatronen loslaten en je creativiteit weer kan stroomt.

Lees ook: Piekergedachten. De fik erin

Mijn gekozen waardering € -

Ruud Poels schrijft over veranderingen die hij ziet in de nieuwe economie. Hoe vinden mensen en organisaties daar hun weg in? En worden we er gelukkig van?