Martha’s Delta – Korte film over het belang van Mangrovebomen

De Nigeriaanse Martha Agbani is een wereldverbeteraar: ze mobiliseert vrouwen, verschaft werkgelegenheid en herstelt het ecosysteem in de Nigerdelta door het aanplanten van mangrovebomen.

Martha’s Delta is een Engelstalige korte film van 13 minuten over milieuactiviste Martha Agbani. Martha is Executive Director van het Lokiaka Community Development Centre, een door vrouwen geleide grassroot organisatie in het Nigerdeltagebied van Nigeria. Een van de belangrijkste bezigheden van de organisatie is het herplanten van mangrovebomen.

In de korte film vertelt Martha hoe de Nigerdelta decennia lang te lijden had onder olielozingen van grote buitenlandse oliemaatschappijen. Jarenlang protesteerden lokale milieuorganisaties en in 2009 werden zij uiteindelijk door de rechter in het gelijk gesteld. Sindsdien wordt gewerkt aan het schoonmaken van de delta en het herstellen van de effecten van de olielozingen op het milieu.

Martha legt op duidelijke en eenvoudige wijze uit waarom de mangroves van vitaal belang zijn voor het ecosysteem en voor de lokale bevolking. Zo groeien de mangrovebomen als enige boomsoort in zeewater en fungeren ze in kustgebieden als natuurlijke kustverdediging: met hun enorme wortels houden ze de grond vast en voorkomen ze kusterosie: het wegspoelen en verdwijnen van kustgebieden. Dit is extra belangrijk nu de zeespiegel stijgt door klimaatverandering.

Mangrovebomen kunnen ook vier keer meer koolstof opnemen uit de atmosfeer dan andere bomen en ze ondersteunen de biodiversiteit van het zeeleven door het aantrekken van planten, vissen en ander zeeleven. Daarmee voorzien ze weer in het levensonderhoud van lokale vissersgemeenschappen aan de kust. Mangroves zijn kortom essentieel voor het voortbestaan van de natuur en de bevolking in en rondom de Nigerdelta.

Door het werk van Martha en de vrouwen die zij begeleidt, kan het  gebied herstellen en opbloeien en kunnen de vrouwen op termijn weer voedsel en medicijnen zoeken in het gebied waar zij altijd gewoond en geleefd hebben. Martha biedt de vrouwen niet alleen een doel en werkgelegenheid, ze betrekt ze op een wezenlijke en praktische manier bij  het herstel van dit cruciale ecosysteem, de basis van hun natuurlijke omgeving en leven.

Martha’s Delta is een documentaire die hoop geeft voor de toekomst. De film laat zien hoe kleine, lokale organisaties winst kunnen boeken in de strijd tegen milieuvervuiling en klimaatverandering. Martha’s toewijding is een bron van inspiratie voor velen en in het bijzonder voor de vrouwen die zij begeleidt. Samen werken ze onvermoeibaar aan het herstellen van de mangrove populatie en aan een positieve toekomst voor de bewoners van de Nigerdelta.

Martha’s Delta bekijk je op WaterBear, een gratis streamingdienst met inspirerende documentaires over klimaat, biodiversiteit en duurzaamheid.

www.waterbear.com

Kader

WaterBear is een initiatief van de Amerikaans-Duitse Ellen Windemuth, die al dertig jaar in Nederland woont. Windemuth is ook voorzitter van de Jackson Hole Wildlife Summit, een van de meest prestigieuze natuurbehoud-festivals ter wereld en oprichter van Off the Fence, een productiebedrijf dat televisieprogramma’s maakt voor onder meer History Channel, BBC, National Geographic Channel en Discovery.

Windemuth is gepassioneerd over de natuur en de urgentie van duurzame verandering om klimaatverandering tegen te gaan. Die passie komt terug in al haar ondernemingen. Zo richtte ze twee jaar geleden Stichting IJmondig op, waarmee ze luchtvervuiling in Noord-Holland onder de aandacht brengt. Windemuth is ook uitvoerend producent van de prijswinnende documentaire My Octopus Teacher, nu te zien op Netflix.

WaterBear is Windemuths jongste onderneming. Met het docu-platform wil ze iedereen de tools geven om iets te doen voor een betere wereld. Windemuths: ‘Onderzoek toont aan dat meer dan 100 miljoen mensen geven om de toekomst van onze planeet. Er is nu urgentie om actie te ondernemen. Mensen die momenteel veel tijd thuis doorbrengen, kunnen WaterBear gebruiken om echt impact te maken,’ aldus Windemuth in Broadcast Magazine.

De films en documentaires op WaterBear informeren en inspireren niet alleen over het hoe en waarom van klimaatverandering en duurzaamheid, je kunt als kijker ook daadwerkelijk impact maken. Zo kun je bijvoorbeeld direct in contact komen met natuurorganisaties, door te doneren of je aan te melden als vrijwilliger. WaterBear werkt hiervoor samen met meer dan tachtig goede doelen, waaronder het Wereld Natuurfonds, Greenpeace en de Jane Goodall Foundation.

Foto van Timothy K via Unsplash

Mijn gekozen waardering € -

De artikelen van Anne verschenen eerder in tijdschriften en kranten waaronder Fabulous Mama, Viva, Margriet, Linda en NRC Next. Anne is cultureel antropoloog en eigenaar van Uitgeverij 11