Mee-makers gezocht

Over 5 jaar maken we ons niet meer zo druk over onze carrière. Dan werk je ergens waar je ‘er toe doet’. Niet als medewerker, maar als mee-maker. Dat denkt inspirator Jos van Snippenberg die vaart op zijn eigen kompas, de Dantefactor.

Voor we die sprong van vijf jaar in de tijd kunnen maken, moeten we eerst terug naar de renaissance. De periode van wedergeboorte na de middeleeuwen. Dichter Dante en andere Italiaanse kunstenaars geloofden heilig dat na het verval een nieuwe gouden eeuw zou aanbreken. Zo ging in de renaissance het feodale stelsel uit de middeleeuwen op de schop, en maakte de wereld kennis met nieuwe technologieën als drukpers, papier, kompas en buskruit. Historici zijn het overigens niet allemaal met elkaar eens dat de renaissance zo’n breuk met verleden was. Sommigen houden het op verdere ontwikkelingen van processen die in de middeleeuwen waren begonnen. Maar dat laatste is voor dit verhaal niet van belang.

Parallellen

“Vertaal het naar deze tijd en je ziet parallellen”, zegt Jos van Snippenberg. “We maken een nieuwe ontwikkeling door, waarbij bijvoorbeeld het vertrouwen in de financiële wereld is afgenomen. We gaan gebruik belangrijker vinden dan bezit en daardoor ontstaat er een deeleconomie, met andere verdien- en afrekenmodellen.”

In het werk van Dante vond hij inspiratie om een kompas te ontwikkelen, wat het mogelijk maakt om jezelf te (laten) scannen. ‘Hoe gaat het met mij in de snel veranderende wereld om me heen’. De uitkomst van het onderzoek is je Dantefactor.

'We gaan gebruik belangrijker vinden dan bezit'

De factor, gebaseerd op een wetenschappelijk studie en gevalideerd door de Universiteit van Utrecht, kent drie componenten: passie, geloof in eigen kunnen en groeimotivatie in het werk. “Deze drie zaken vormen samen je innerlijke vlam die ervoor zorgt dat je al je aanwezige capaciteiten, ervaringen, waarden, eigenschappen en drijfveren kunt inzetten in het werk wat je doet.”

Hart- en buikgevoel

Het kompas meet, aan de hand van een serie vragen, je hart- en buikgevoel. Hoe hoger de Dantefactor, hoe beter je functioneert.

Van Snippenberg: “Ik verwacht dat steeds meer mensen op hun innerlijke kompas gaan varen. De nieuwe economie biedt daarvoor kansen. Je wilt je welzijn niet langer laten bepalen door veranderende factoren op je werk. Stel je krijgt een andere manager of te maken met een overname of je ziet de koers van de organisatie veranderen. Allemaal omstandigheden die je factor naar beneden kunnen halen. Je ziet op het kompas onmiddellijk waar die veranderende omstandigheden op drukken en aan welke knoppen je als individu moet draaien, om weer te stromen.”

Ongelofelijk effectief

Die beweging is volgens Van Snippenberg niet meer tegen te houden. Los van het feit of we nu het Dantekompas als richtingaanwijzer gebruiken. “Mensen willen er toe doen. Dus je gaat werken op een plek waar je je kunt vinden in het product, de aanpak of de koers van de organisatie. Zo lang dat allemaal in harmonie is met jezelf, ben je voor zo’n bedrijf ongelofelijk effectief en die mensen wil je hebben in je organisatie.”

“Het gaat mensen minder interesseren in welke functie ze werken. Zo lang het goed voelt, ga je door. Zo niet, zoek je oplossingen of  een andere rol. Je bent geen medewerker die ergens aan vastzit of aandeelhouder, maar een mee-maker. Voel het verschil.”

“Als je werkt op basis van wederzijdse interesse, belangen en vertrouwen, heb je een andere relatie met elkaar. Dan hoef je bijvoorbeeld geen uitputtende sollicitatiegesprekken meer te voeren.”

Productiviteit killer

De inspirator haalt even adem. “Mee-makers zijn ook veel productiever”, lijkt hij zich te verontschuldigen voor zijn woordenstroom. Maar zoals bij veel coaches zit het net iets dieper.

“Het hele idee is ontstaan toen ik nog salestrainer was en ik merkte dat er in een groep altijd wel een paar mensen waren die gingen muiten. Ik vroeg me af, waarom komt dat nou? Het antwoord was: ze waren het op de een of andere manier niet eens met de cursus of dat ze die moesten volgen. In feite waren ze grip kwijt op de situatie en dat lieten ze zo merken. Als dat gebeurd bij medewerkers ontstaat er een soort mentaal verzuim. En dat is een enorme productiviteit killer.”

De Dantefactor wordt inmiddels ook internationaal gebruikt door een aantal bedrijven en coaches, die zich door Van Snippenberg hebben laten certificeren om er mee te mogen werken. Dat opent nieuwe perspectieven voor de inspirator. Zijn auto heeft hij verkocht en zijn huis staat te koop. “in deze tijd kan ik overal vandaan werken. Ik wil een tijdje naar Italië.” Toeval?

Mijn gekozen waardering € -

Ruud Poels schrijft over veranderingen die hij ziet in de nieuwe economie. Hoe vinden mensen en organisaties daar hun weg in? En worden we er gelukkig van?