Na Amsterdam is Arnhem nu ook bezongen

Van Arnhem kun je veel zeggen, maar niet dat het een veelbezongen stad is. De lokale corporatie Volkshuisvesting Arnhem kwam met een oproep aan bandjes om liedjes te maken over Arnhem. De Ode aan Arnhem leverde zestig liedjes op over de stad. Wat Arnhem met al die liedjes moet, is nog niet bekend.

En tussen de zestig liedjes over de Rijnstad zit ook een heuse videoclip, met beelden van de Slag om Arnhem en andere oude beelden. Gemaakt door The Arnhemmers. De band: ‘In onze Ode aan Arnhem brengen we een ode aan Arnhem, eren we de Arnhemse doden. De doden in ons nummer zijn er maar enkele van velen. Wanneer mensen naar aanleiding van dit nummer zelf een couplet over een overleden Arnhemmer willen schrijven, is dat welkom.‘

De tien mooiste inzendingen krijgen een opname van het nummer, aangevuld met hun eigen door Lain Barbier gezongen couplet. Inzenden kan tot 31 december 2013 naar mijnodeaanarnhem@hotmail.com.’ Die clip vindt u overigens:

hier

Amsterdam

Sommige steden zijn echt veelbezongen, zoals Amsterdam, met z’n liedjes over de stad, het Rembrandtplein, en de Jordaan. Maar ook buiten Amsterdam zijn er liedjes die de stad goed tekenen zegt uitbater Nico Veenboer van Café Lowietje in de Jordaan die heel veel Amsterdamse liedjes draait. ‘Kijk maar naar Oh Oh Den Haag of naar Utrecht waar Herman Berkien Als ik boven op de Dom sta, zong.’  En dat is weer een bewerking van een lied van Rijk de Gooier uit 1956. En die versie vindt u:

hier

Vitesse

Hoe anders is het in Arnhem, waar tot op heden het meest bekende liedje de ‘Vitas’kraker Geel en Zwart zijn onze kleuren het meest bekende liedje is. Dat gaat, met een eindrijm die er mag zijn, zo:

Geel en Zwart zijn onze kleuren

Daarmee kan ons toch niks gebeuren

Hier in de stad al aan de Rijn

Daar moet je echt Vitessenaar zijn

Want dat is toch zo fijn 

Maar nu is er meer. Met de oproep Ode aan Arnhem is er een breed palet aan liedjes gemaakt, er zijn ballades, rocksongs en alles daar tussenin. Organisator Wim Koens die de Ode aan Arnhem samen met Arnhems Popcentrum Jacobiberg organiseert, is enthousiast over de opbrengst aan songs. ‘Er waren al wel wat liedjes van punkbandjes en zo. Maar zestig liedjes met deze Ode aan Arnhem, daar had ik niet op durven rekenen.’

 

 

Korenmarkt

De zestig liedjes waarin het monumentale Park Sonsbeek, Vitesse, de Slag om Arnhem en de Korenmarkt een rol spelen. Ze zijn gemaakt door veelal lokale artiesten. Luister voor een voorbeeld naar Kon het maar altijd zomer in Sonsbeek zijn, een lekker liedje met vaart, van Amsterdammer Bart Minderman die twintig jaar actief was in de Arnhemse muziekscene. U vindt de audiofile Kon het maar altijd zomer in Sonsbeek zijn!.

Volksbuurten

Of Rocco Osterman  (o.a. Magic Fisch, Donnerwetter en de Bruurkes), die hert, herder hertst, zingt.  Zoals u weet is 'hert' Ernems voor hard en hart. Osterman zingt over ijzerverzamelaars in de volksbuurten Klarendal en de Geitenkamp. Luister maar: Rocco Osterman_Hert, herder, hertst

Wat moet je met al die liedjes?

Wat er met al die zestig liedjes gaat gebeuren, daar is ook nog niet over nagedacht, zegt Wim Koens  Een liedje wordt door een jury bestaande uit onder andere Gelderlanderredacteur Marco Bouman en Volkshuisvestingdirecteur Gerrit Breeman uitgeroepen tot de Ode aan Arnhem. In ieder geval is er op 20 december in Luxor Live een feestavond waar een aantal bands optreedt en de winnaar bekend wordt gemaakt. Koens: ‘En ik kan mij voorstellen dat we er van de zomer of zo, nog wat mee doen.’ Maar een liedje is natuurlijk pas echt een succes als het wordt gedownload, op de radio wordt gedraaid of in de cafés, op zijn minst die in Arnhem, waar veel over wordt gezongen.

 

Mijn gekozen waardering € -

Politiek beschouwer en analist. Werkzaam als zelfstandig journalist met uitgebreide kennis over de EU en stedelijk bestuur en de actuele vraagstukken die daar spelen, op het gebied van onderwijs, arbeidsverhoudingen, en identiteit.

Geef een reactie