Ondernemers Digest, week 11

Onze wekelijkse selectie van wat in het nieuws is geweest (of had moeten zijn) dat ondernemers raakt

De economische groei blijft bescheiden en leidt nog niet tot extra banen. Europese zzp'ers vragen met een manifest aandacht voor hun positie. En het kabinet weigert maatregelen te nemen om ondernemers te beschermen tegen identiteitsfraude. Dat en meer, in week 11 van 2014.

Vorige maand bleek dat de Nederlandse economie sneller opveerde dan gedacht. Of eigenlijk: minder langzaam dan gevreesd. Economen van de Rabobank verwachten voor dit jaar een plusje van 1% en voor volgend jaar een van 1,5%.

Meer groei, minder banen

Op de korte termijn leidt de groei nog niet tot extra werkgelegenheid. Integendeel, de werkloosheid loopt verder op tot 7,25%. Het consumentenvertrouwen neemt toe, maar het zal tot in 2015 duren voordat de particuliere consumptie gaat stijgen.

Het CBS rapporteerde deze week nog een omzetstijging van 0,8% voor de detailhandel. Die bleek echter te zijn veroorzaakt doordat dit jaar de maand januari meer dagen telde waarop de winkels open waren dan vorig jaar.

Manifest van Europese ZZP'ers

In de aanloop naar de Europese verkiezingen op 22 mei, heeft het European Forum of Independent Professionals een manifest gepubliceerd om internationaal aandacht te vragen voor de positie van zzp'ers. Onder de titel Unlocking the Potential of European IPro's doet de EFIP een oproep aan overheden en bedrijfsleven om zzp'ers:

  • te erkennen als overlegpartners,
  • toegang te geven tot overheidsopdrachten, scholing en financiering, en
  • eerlijke contracten te bieden.

Opmerkelijk vanuit Nederlands perspectief is de wens om als zzp'ers niet op één hoop te worden gegooid met het MKB. Hier moeten zzp'ers zich eerder verweren tegen het idee dat zij gemankeerde werknemers zijn. Nederland is in de Europese organisatie vertegenwoordigd via het Platform Zelfstandige Ondernemers, PZO.

Steun voor jonge ondernemers 

Stichting Jong Ondernemen en microfinancieringsorganisatie Qredits gaan jonge ondernemers helpen bij de (door-)start van hun bedrijf. De organisaties ontwikkelen daarvoor een gezamenlijk programma. Het is gericht op studenten en pas afgestudeerden die zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel of die van plan zijn dat te doen. In de provincie Zeeland loopt al een pilot. Op de verdere uitrol wordt nog gebroed.

Identiteitsfraude

Eind vorig jaar nam de Tweede Kamer een motie aan om het burgerservicenummer (BSN) van zzp'ers los te koppelen van hun BTW-nummer. Doordat zij als ondernemers verplicht zijn hun BTW-nummer te vermelden op hun website en hun facturen, wordt ook hun BSN openbaar. Dat maakt identiteitsfraude wel heel makkelijk.

Concrete gevallen van misbruik weet de vakbond niet te melden

De onlangs opgestapte staatssecretaris Weekers weigerde echter de motie uit te voeren zo lang er geen serieuze problemen aan het licht kwamen. Om zijn opvolger Wiebes onder druk te zetten heeft FNV Zelfstandigen nu een onderzoek gehouden onder zijn leden. Daaruit blijkt dat 9 van de 10 zzp'ers de koppeling een groot probleem vinden. Concrete gevallen van misbruik weet de vakbond echter niet te melden.

Mijn gekozen waardering € -

Pierre Spaninks is ZZP expert. Onderzoekt, spreekt, schrijft, adviseert. Elke zaterdag te horen bij BNR's ZZP Café. Elke zondag te lezen bij Reporters Online en op Quotenet. Te boeken via Speakers Academy.