Ondernemers Digest, week 15

Onze wekelijkse selectie van wat in het nieuws is geweest (of had moeten zijn) dat ondernemers raakt

Deze week was het eigenlijk de Week van de Ondernemer. Maar halverwege werd het ineens de Week van de ZZP'er. Of eigenlijk: De Week van de Schijnzelfstandige.

Woensdag berichtte De Volkskrant dat de Belastingdienst alle zzp'ers in de zorg en in het onderwijs als "schijnzelfstandigen" gaat behandelen. Ook zzp'ers in de bouw, de ict en het transport zijn verdacht en kunnen strenge controles verwachten.

Wie in de ogen van de fiscus geen "echte" zelfstandige is maar in een "schijnconstructie" werkt, wordt niet langer erkend als ondernemer voor de inkomstenbelasting. In veel sectoren is het dan onmogelijk om opdrachten te krijgen en als zelfstandige inkomsten te genereren.

Kamerdebat

Het nieuws over het beleid van de Belastingsdienst wekte veel verontwaardiging, vooral omdat het zich uitsluitend richt op de betrokken zelfstandigen. Het zijn hun opdrachtgevers die de schijnconstructies verzinnen, maar die worden ongemoeid gelaten. 

John Berends dringt al tijden aan op een harde aanpak

Kamerlid Mei Li Vos vroeg meteen om een debat met de verantwoordelijke bewindslieden van Financiën en Sociale Zaken. Nog niet duidelijk is of en zo ja wanneer dat gaat plaatsvinden. Pikant detail is dat Vos in zo'n debat lijnrecht tegenover haar partijgenoot John Berends zou komen te staan. Die dringt al tijden aan op een harde aanpak, en diende onlangs zelfs een motie in van die strekking.

De VVD als ondernemerspartij

Overigens heeft de PvdA binnen de coalitie niet het alleenrecht op wantrouwen jegens zzp'ers. De VVD koestert haar imago van "ondernemerspartij" en houdt zich in dit dossier graag op de vlakte. Zelfs staatssecretaris Wiebes, die toch voor de Belastingdienst verantwoordelijk is, hult zich in stilzwijgen. Maar sommige mensen horen zichzelf net iets te graag praten.

De creatieve industrie wordt geremd door zzp'ers

Ditmaal was dat Sander Dekker. In een toespraak die hij hield als staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen liet hij zich ontvallen dat de groei van de creatieve industrie wordt geremd door het grote aantal zzp'ers in die sector. Niemand had hem gevraagd naar zijn mening daarover, maar blijkbaar zat het hem zo hoog dat het er echt uit moest.

Compensatie voor dure arbeidsongeschiktheidsverzekering

Was er dan helemaal geen goed nieuws voor zzp'ers, deze week? Toch wel. RTL Nieuws wist vrijdag te melden dat twee grote verzekeraars zzp'ers gaan compenseren die jarenlang veel te hoge premies hebben betaald voor hun arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Nationale Nederlanden en Allianz gaan tot 5.000 euro terugbetalen

Het gaat hier om verzekerden die in risciovolle beroepen werken, zoals bouwvakkers. Nationale Nederlanden en Allianz gaan hen per persoon tot wel 5.000 euro terugbetalen. Andere verzekeraars die ook zonder geldige reden hun premies hebben verhoogd, moeten nog over de brug komen.

Mijn gekozen waardering € -

Pierre Spaninks is ZZP expert. Onderzoekt, spreekt, schrijft, adviseert. Elke zaterdag te horen bij BNR's ZZP Café. Elke zondag te lezen bij Reporters Online en op Quotenet. Te boeken via Speakers Academy.