Ondernemers Digest, week 4

Onze wekelijkse selectie van wat in het nieuws is geweest (of had moeten zijn) dat ondernemers raakt

De Nederlandse economie herstelt zich tergend langzaam. Dat het niet sneller gaat komt vooral doordat mensen onzeker blijven over hun werk en over hun inkomen. Daarom sparen ze nog steeds liever dan dat ze geld uitgeven. Ondernemers in de detailhandel waren de eersten die de gevolgen van deze kopersstaking voelden, maar zijn al lang niet meer de enigen. 

Het leek dus goed nieuws toen het CBS deze week meldde dat huishoudens voor het eerst in tweeëneenhalf jaar weer eens wat meer geld hadden uitgegeven. In november 2013 kwamen de bestedingen 0,2 procent hoger uit dan in dezelfde maand een jaar eerder. Niet veel, maar toch?

Alles went, zelfs hangen

Helaas blijft er onder het vergrootglas weinig van dat plusje over. De stijging is vooral te danken aan het feit dat we eind 2012 juist hard naar beneden gingen. Toen was net de BTW verhoogd van 19 naar 21 procent en gaven mensen even echt geen cent meer uit dan strikt noodzakelijk was. Alles went, zelfs hangen. Dus zitten we nu in feite weer op hetzelfde lage niveau als voor de BTW-verhoging. Tel uit je winst.

Aantal faillissementen naar recordhoogte

Hoe langer serieus herstel uitblijft, hoe harder de crisis zich laat voelen. In 2013 is het aantal faillissementen tot recordhoogte gestegen. Volgens het CBS gingen vorig jaar bijna 10.000 ondernemers de bietenbrug op. Dat is 12 procent meer dan vorig jaar en het hoogste aantal sinds de start van de waarneming in 1951.

Alleen onder de eenmanszaken daalde het aantal faillissementen

Procentueel was de stijging het grootst in de informatie en communicatie. In 2013 gingen daar 378 bedrijven failliet, de helft meer dan in 2012. Ook de handel en de bouw werden zwaar getroffen. Alleen onder de eenmanszaken daalde het aantal faillissementen, met 5 procent tot net onder de 1200.

Financieringsfonds voor non-food

Onder de middenstanders zijn het vooral de zelfstandige ondernemers in de levensmiddelenbranche en in de woninginrichting die het voor de kiezen krijgen. Voor de nog wel levensvatbare bedrijven in die tweede categorie kwam er goed nieuws van brancheorganisatie INretail.

Het Pensioenfonds Detailhandel gaat enkele tientallen miljoenen steken in een nieuw financieringsfonds voor de non-food. Bij het beoordelen van de kredietaanvragen wil INretail samenwerken met microkrediet-organisatie Qredits.

ZZP pensioen

In Den Haag wordt druk overleg gevoerd over de uitwerking van een vrijwillige collectieve pensioenregeling voor zelfstandigen zonder personeel. Over de uitgangspunten daarvan werden Sociale Zaken en Financiën het veertien dagen geleden al eens met de samenwerkende zzp-organisaties. Hoe belangrijk zo'n regeling is bleek deze week nog eens uit een inventarisatie van het FD.

De maatregel blijkt geen enkel effect te hebben gehad

De overheid heeft er jarenlang geprobeerd om mensen die vanuit loondienst zzp'er werden aangesloten te laten blijven bij het pensioenfonds van hun voormalige werkgever. Nog in 2012 verlengde staatssecretaris Weekers van Financiën de termijn daarvoor van drie naar tien jaar. De maatregel blijkt geen enkel effect te hebben gehad. De voornaamste reden daarvoor zijn de kosten: wie blijft moet zowel het werknemers- als het werkgeversdeel van de premie betalen.

Linde Gonggrijp stopt bij FNV Zelfstandigen

Een van de partijen bij het zzp-pensioen is FNV Zelfstandigen. Directeur Linde Gonggrijp is daar al sinds 2008 het gezicht van. Deze week kwam ZIPconomy met het bericht dat zij per 1 maart haar baan heeft opgezegd, om directeur Regionale Relaties Noordwest Nederland te worden van de Kamer van Koophandel. Gonggrijp was ook een van de twee vertegenwoordigers van zzp'ers in de SER. Wie haar gaat opvolgen is nog niet bekend.

Al weer een nieuwe engelbewaarder

Ondertussen vinden steeds meer clubs en clubjes het interessant om zich op te werpen als belangenbehartiger van zzp'ers. De grote spelers daar zijn FNV Zelfstandigen, de Stichting ZZP Nederland en het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO). Deze drie trekken de laatste tijd steeds meer samen op. Sinds kort richt ook ONL voor Ondernemers van oud MKB-voorzitter Hans Biesheuvel zich (mede) op de zzp'er. Deze week meldde zich al weer een nieuwe engelbewaarder: het Netwerk Zelfstandig Werkenden. 

Een samenwerking om U tegen te zeggen

Het initiatief werd op de sociale media met enig cynisme begroet, omdat er meer commerciële partijen achter zitten dan mensen die zelf zzp'er zijn. Behalve door De Unie (voorheen de vakbond voor Beambten, Leidinggevend en Hoger Personeel) wordt NZW namelijk gedragen door Achmea, ALD Automotive, EBC Nederland, GITP PiCompany, SublimeFM en Uniforce. Volgens voorzitter Reinier Castelein een samenwerking om U tegen te zeggen. Dat zullen we dan maar doen.

 

 

Mijn gekozen waardering € -

Pierre Spaninks is ZZP expert. Onderzoekt, spreekt, schrijft, adviseert. Elke zaterdag te horen bij BNR's ZZP Café. Elke zondag te lezen bij Reporters Online en op Quotenet. Te boeken via Speakers Academy.