Ondernemers Digest, week 43

Onze wekelijkse selectie van wat in het nieuws is geweest (of had moeten zijn) dat ondernemers raakt.

Dat de zelfstandigenaftrek blijft bestaan scheelt voor ondernemers een slok op een borrel. Macro-economisch gezien zijn de effecten van de begrotingafspraken tussen coalitie en oppositie echter minimaal. Als het besteedbare inkomen van consumenten een kwart procent minder achteruit gaat, is dat hooguit voor de statistieken relevant. Winkeliers die op omvallen staan – en dat zijn er steeds meer – hebben daar weinig aan.

Toen het CPB begin deze week zijn doorrekening presenteerde van de begrotingsafspraken, bleek dat die amper effect zullen hebben op de economie. Het inkomenseffect bestaat alleen in 2014 uit een minimaal plusje van 0,25%. Voor de jaren daarna is het nihil. De werkgelegenheid die voor het vertrouwen van de consument zo belangrijk is stijgt structureel maar met 0,6% en dat dan ook nog eens "op langere termijn” – zoals Alexander Pechtold liet notuleren, wat dus tegen het jaar 2040 bleek te betekenen. 

Vooralsnog stijgt de werkloosheid nog gewoon door, zij het minder snel dan de afgelopen maanden. Het CBS meldde deze week 2.000 nieuwe werklozen in de maand september. Daarmee is nu 8,6% van de beroepsbevolking werkloos. Het aantal verstrekte WW-uitkeringen bleef vrijwel onveranderd. In de bouw waren het er zelfs wat minder – die profiteert nog steeds van de tijdelijke verlaging van het BTW-tarief.

Crisis in de detailhandel

Hetzelfde CBS kwam met nieuwe omzetcijfers voor de detailhandel. Die lieten over de maand augustus opnieuw een verslechtering zien: 0,7% minder dezelfde maand vorig jaar. De prijzen stegen met 2,4% terwijl het volume 3,0% kromp. Gemiddeld lag de omzet in de maanden juni, juli en augustus ruim 1 procent lager dan in dezelfde periode van 2012. Negatieve uitschieters waren de winkels in doe-het-zelfartikelen en consumentenelektronica. Postorderbedrijven en internetwinkels zagen hun omzet juist met ruim 6% stijgen. Mooi, maar wel hun kleinste groei van de afgelopen zes maanden.

Als we de branchespecialisten van ABN Amro moeten geloven is de ellende in de Nederlandse detailhandel dan ook nog lang niet voorbij – begrotingsakkoord of geen begrotingsakkoord. Econoom Mathijs Deguelle meldde in een gesprek met De Telegraaf dat de omzetten volgend jaar met 2% zullen krimpen. Dat is slecht nieuws voor een sector die zijn omzetten al meer dan vier jaar ziet teruglopen.

De accijnsverhoging maakt het extra zwaar voor winkeliers in de grensregio's

Deguelle en zijn collega's wijten de crisis in de detailhandel vooral aan de achteruitgang van het reëel beschikbare inkomen van de Nederlandse huishoudens. Daar lijkt maar geen einde te komen. Sinds 2008 daalde het al met meer dan 6,5%. Pas als de werkloosheid zichtbaar begint af te nemen, gaat de consument weer geld uitgeven. Tot dan blijft het moeten winkeliers het zien uit te zingen, en dat zal hen lang niet allemaal lukken. De accijnsverhoging maakt het allemaal nog eens extra zwaar voor winkeliers in de grensregio's.

Interim-managers helemaal happy

Na maanden negatief nieuws over zelfstandigen zonder personeel, lijkt deze categorie van ondernemers juist weer wat op te krabbelen. De zzp’ers putten moed uit het behoud van de zelfstandigenaftrek – ook al is die op langere termijn allesbehalve zeker, zoals we hier vorige week al waarschuwden. Zelfstandigen zonder personeel (ZZP) in de sector interim-management zijn momenteel zelfs helemaal happy met hun situatie, bleek uit een onderzoek van Schaekel & Partners en Nyenrode.

Een uurtarief van gemiddeld 125 euro

Gemiddeld gaven de interim-managers een 7,6 voor hun bestaan als zelfstandige. De gemiddelde lengte van hun opdrachten nam verder toe: in 2010 was dat nog 9,5 maanden, nu is dat 12,3 maanden is. De leeftijdscategorie van 35 tot 44 jaar ontvangt de meeste nieuwe opdrachten, en kan daarvoor een uurtarief rekenen van gemiddeld 125 euro. Geen wonder dat 65% van de respondenten aangaf er niet over te denken om weer in loondienst te gaan.

Freelancer Of The Year Awards

Om het moreel van de zzp’ers – ook in andere sectoren dan het interim-management – nog wat verder op te vijzelen, heeft het Platform Zelfstandige Ondernemers november uitgeroepen tot de Maand van de zzp'er. Op het programma staan vooral veel workshops, zowel over praktische vaardigheden als over pensioenen, belastingen en hypotheken. Ook is er een thema-middag over cultureel ondernemerschap. 

Opdrachtgevers kunnen hun favoriete zelfstandige nomineren

ZZP’ers, freelancers of interim professionals die hun succes willen vieren komen de laatste maanden van het jaar helemaal aan hun trekken met de Freelancer Of The Year Awards. Zij kunnen zich zelf aanmelden voor de verkiezing en moeten dan komende weken via sociale media zo veel mogelijk stemmen zien te vergaren. . De top-100 in verschillende categorieën maakt vervolgens kans op een prijzenpakket met een totale waarde van 50.000 euro. Meer moet ik er hier niet over zeggen, want ik ben mede-initiatiefnemer van deze FOTY Awards.

Mijn gekozen waardering € -

Pierre Spaninks is ZZP expert. Onderzoekt, spreekt, schrijft, adviseert. Elke zaterdag te horen bij BNR's ZZP Café. Elke zondag te lezen bij Reporters Online en op Quotenet. Te boeken via Speakers Academy.

Geef een reactie