Benefiet Paradiso helpt Grieken met vluchtelingen

De Grieks-Jordanese Thomai Diamanti wil dat er wat gebeurt aan het vluchtelingenleed op de Griekse eilanden. “Met niets komen ze aan op de Griekse eilanden, ik sprak een vrouw bij haar is een baby in haar armen gestorven. Iedere nacht trekt ze er nu op uit om vluchtelingen uit zee te vissen.” Op 29 december is er een benefiet in Paradiso: muziek van vluchtelingen voor vluchtelingen.

Eerder dit jaar was Thomai op de stranden van Kos en Leros om te inventariseren welke hulp de vluchtelingen nodig hebben voor de Stichting `Hulpkaravaan naar Griekenland`. De hulpkaravaan (www.hulpkaravaangriekenland.nl) is dit najaar ontstaan uit een facebookoproep. Nu zamelen duizenden burgers en bedrijven spullen in op zeventig locaties in het land. Thomai inventariseerde wat nodig is en kwam onthutst terug van de Griekse stranden op Kos en Leros. “De Grieken daar helpen wat ze kunnen, maar ze hebben zelf niks. Op Kos hebben vrijwilligers ook nog eens last van Gouden Dageraadaanhangers.”

Vrouw van 94 zonder rolstoel

De mediaverhalen dat het niet alleen arme mensen zijn, kent ze. Maar dat maakt het leed niet kleiner en evengoed hebben ze alles achter moeten laten, als ze al niet verdrinken. “Ze hebben hun onderbroek en misschien daar nog wat geld in. Meer hebben ze niet. Er was een vrouw van 94, die moest haar rolstoel achterlaten. Zij en haar 70-jarige zoon wisten niet hoe verder. Wij hebben uiteindelijk een rolstoel kunnen regelen.”

Muziek van vluchtelingen

En vanwege dat leed gebeurt er nu wat. Paradiso en de Stichting Pera hebben met andere organisaties een muziekavond op touw gezet. Het wordt vooral ‘Griekse blues’, rebetikamuziek. Dat is oorspronkelijk de muziek die is ontstaan in de twintiger jaren van de vorige eeuw toen ook een vluchtelingenstroom gaande was. In de sloppenwijken van Athene, Piraeus en Thessaloniki mengde de muziek van de vluchtelingen, die rond de jaren ‘20 van de vorige eeuw in Griekenland aankwamen, zich met de muzikale tradities van de eilanden en het Griekse vasteland. “De muziek van de vluchtelingen van toen wordt nu ingezet voor de vluchtelingen van nu! Dit laat zien dat uit ellende iets heel moois kan groeien, zoals dit muziekgenre, zoals de duizenden Nederlandse vrijwilligers die zich de laatste maanden met hart en ziel inzetten om te helpen. Het motto is: Gewone mensen helpen gewoon”.

De avond wordt een muzikale reis met beeld, live muziek en gastoptredens. Met: Sakis Mitkas (gitaar, zang, baglamas), Angeliki Stavridou (bouzouki), Ioanna Doglaridou (zang, lepeltjes, zílies –cymbaaltjes) en Thanasis Kampas (lead baglamas, tzouras, zang) en anderen. De avond wordt ingeleid door Hugo Strötbaum, liefhebber en onderzoeker met de korte lezing “Things you never wanted to know about rebetika. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.paradiso.nl. Mensen die niet kunnen komen maar wel willen steunen kunnen een gift overmaken via www.hulpkaravaangriekenland.nl. Thomai: “Al het geld komt ten goede aan de vluchtelingen. Het is zo nodig!”

Mijn gekozen waardering € -

Politiek beschouwer en analist. Werkzaam als zelfstandig journalist met uitgebreide kennis over de EU en stedelijk bestuur en de actuele vraagstukken die daar spelen, op het gebied van onderwijs, arbeidsverhoudingen, en identiteit.