Parttime werken: minder stress, meer genieten

Ongeveer 45 procent van de Nederlanders werkt parttime, dat is het hoogste percentage in Europa. Vooral vrouwen kiezen voor een deeltijd baan.

Nergens in Europa wordt zo ‘ weinig’  gewerkt als In Nederland. Bijna de helft van de mensen werkt parttime. Vooral vrouwen kiezen in ons land voor een deeltijd baan en meer vrije tijd. En dat doen ze niet alleen maar om voor de kinderen te zorgen… 

Eveline (30) werkt 36 uur als promotiemanager bij een internationale boekenimporteur.

“Al tijdens mijn studie wist ik dat ik niet fulltime wilde werken. Werk is leuk en interessant, maar ik ben meer dan mijn functie. Sporten, musea bezoeken en een sociaal leven vind ik minstens zo belangrijk. Het voelt te eenzijdig om al mijn tijd en energie in werk te stoppen. Ik wil mijn persoonlijkheid ontplooien op allerlei vlakken. De nieuwe mensen die ik ontmoet buiten mijn werk, met heel andere ideeën en passies, inspireren mij. Ze brengen vernieuwing. Ik ervaar mijn vrije dag tijd niet als tijd weg van mijn functie, maar als oplaadmoment ervoor. Alleen het weekend is niet genoeg. Dan is voor klusjes zoals schoonmaken en boodschappen .

In mijn vorige baan werkte ik 32 uur. Dat was ideaal. Tijdens de sollicitatieprocedure voor deze baan, heb ik meteen mijn parttime wens op tafel gelegd. Meer dan één vrije dag per twee weken zat er niet in. Ik vind het niet ideaal, maar de beloofde flexibiliteit trok me over de streep.

Toen ik na mijn studie begon met parttime werken, begrepen mijn vriendinnen er niets van. Was ik dan niet gepassioneerd en ambitieus? Ik zou qua carrière mijn eigen graf graven… Eerlijk is eerlijk: op de werkvloer merk ik dat de oudere generatie er inderdaad nog grotendeels zo over denkt. Maar het verandert. Het jongere management heeft een vrijere instelling. Het maakt ze niet uit hoe vaak ze mijn gezicht precies zien, zolang ik mijn targets maar haal…  Tot nu toe gaat dat prima. Ik doe in vier dagen minstens zoveel als andere in vijf en mijn carrière is prima op de rit. Ik loop absoluut niet achter bij fulltime werkende vriendinnen. Integendeel, veel van hen hebben het licht gezien, en zijn ook op zoek naar een parttime baan.”

Helene (29) is mondhygiëniste. Ze werkt twee dagen voor de Koninklijke Marine en twee dagen in een privékliniek.

“Ik werk al negen jaar parttime en vind het ideaal zo. Liefst zou ik nog minder werken. Ik werk tenslotte om te leven, of sterker nog: ik werk om mijn vrije tijd te sponsoren. Mijn omgeving verbaast zich vaak over mijn keuze. Ik krijg regelmatig de vraag of ik niet meer geld wil verdienen, of waarom ik geen eigen zaak begin? Meer werken betekent inderdaad meer geld, maar het betekent ook minder tijd om het uit te geven. Een eigen praktijk staat wel op de verlanglijst, mits dat parttime kan. De beste balans voor mij, is een paar dagen hard werken en de rest lekker ontspannen.

Het weekend is ook vrij, maar dat voelt toch anders. Die dagen zijn vaak zo kansloos. Je bent brak van het uitgaan en slaapt een gat in de dag. Op mijn vrije vrijdag sta ik heerlijk fris en uitgeslapen op. Ik ga sporten en naar de sauna, lunchen met een vriendin en uitgebreid winkelen. Het is een gewone dag, dus overal is het heerlijk rustig. Het voelt als een snoepdag, een cadeautje.

Ik merk soms dat mensen jaloers zijn. Vooral als ze zelf een drukke functie hebben en niet minder kunnen werken. Ik heb een heel relaxt leven. Wie wil dat niet? Mijn vrije dag is heilig. Ik doe geen boodschappen en maak niet schoon. Soms doe ik een cursus zoals laatst een workshop timemanagement. Maar de hele dag relaxen en oude kleding oppimpen, vind ik ook prima. Ik verveel me nooit. Tijd hebben voor leuke dingen en ontspanning is gewoonweg te lekker.”

Karin (32) werkt 32 uur als marketing manager bij een uitgeverij.

“Na mijn studie ging ik fulltime werken. Mijn carrière beginnen als parttimer, kwam niet in me op. Dat doe je niet. Ik was ambitieus en wilde een goede start maken. Vorig jaar ben ik overgestapt naar parttime. Mijn vriend en ik verdienen allebei goed. Financieel gezien kon het. Daarbij vond ik mijn leven gewoonweg te druk. Alle leuke dingen werden in het weekend gepropt, als er ook schoongemaakt moest worden en de boodschappen gedaan. Ik wil ook tijd voor mijn vriend, een sociaal leven, nevenactiviteiten en sporten. Met een fulltime baan, lukte dat allemaal, maar ik wilde meer tijd om te genieten.

Mijn werkgever reageerde verbaasd toen ik vroeg om 32 uur. Ik was toch niet zwanger? Uiteindelijk vonden ze het goed, als ik vijf dagen in vier kon doen. Ik heb het ietsje drukker gekregen en moet goed plannen, maar het valt me erg mee. Daarbij: de vrije dag maakt alles goed. Ik heb nu tijd om op adem te komen, extra lucht. In het begin moest ik erg wennen. Ik werd onrustig van de rust, en voelde me schuldig als ik geen ‘nuttige’ dingen deed. Een signaal dat ik het juist nodig had! Mijn vrije dag is voor leuke dingen waar ik anders niet aan toekom: sporten, winkelen, uitstapjes met een vriendin of mijn moeder…

Minder dan vier dagen werken, vind ik geen optie. Dan ga ik inhoudelijk te ver achteruit. Ik ben minstens zo ambitieus ben als vroeger. Ik wil me verder ontwikkelen en blijven groeien. Het leuke is, dat een betere balans tussen werk en privé, me juist verder stimuleert. Het is een wisselwerking. Ik sta rustiger en gelukkiger in het leven, en dat werkt positief door op de werkvloer.”

Foto van Jordan Bauer via Unsplash

Mijn gekozen waardering € -

De artikelen van Anne verschenen eerder in tijdschriften en kranten waaronder Fabulous Mama, Viva, Margriet, Linda en NRC Next. Anne is cultureel antropoloog en eigenaar van Uitgeverij 11