Spijkerkwartier biedt zzp’er werkplek

Op steenworp afstand van station Arnhem Velperpoort is een nieuwe plek voor zzp’ers en dat wordt geregeld door buurtbewoners. In De Lommerd in het Spijkerkwartier kan worden gewerkt, en kent de koffie een vrijwillige bijdrage. Tegelijk is De Lommerd een belangrijke ontmoetingsplek in de buurt. De tomeloze inzet van buurtbewoners maakt dat mogelijk.

De succesfactor is dat het Spijkerkwartier een aantal enthousiaste buurtbewoners kent die er volop voor gaan, zegt Willem van Gent, als vrijwilliger zelf vele uurtjes per week in touw voor de Lommerd.  Samen met 30 anderen – er is een harde kern van ongeveer vier man en een vrouw – verbouwt hij het gebouw, organiseert er activiteiten, is gastheer en hij doet nog veel meer.

Zelf doen

Een jaar of vier geleden dreigde sluiting voor het buurthuis. De toenmalige eigenaar, welzijnsorganisatie Rijnstad wilde de Arnhemse buurthuizen zoals De Lommerd en het Huukske sluiten met als gevolg dat de bewoners het zelf gingen doen. De corporatie Volkshuisvesting Arnhem nam het gebouw over en de bewoners gingen aan de slag, het was toen al een voorbeeld van de participatiemaatschappij avant-la-lèttre.

Nog steeds wordt er verbouwd. Willem van Gent wijst op de grote tussendeuren en overloop die de sfeer van het industriële pand – met dakpunten zoals fabrieken die vroeger ook hadden – versterken. De zolder, vroeger een wat verveloze ruimte, is nu een chique kantoorplek voor de sociale wijkteams van de gemeente Arnhem.

Geduld hebben

Niet alle verbouwingen gaan even snel, zegt Willem van Gent. Iedereen werkt als vrijwilliger en mensen hebben soms ook veel tijd nodig voor hun eigen zaak of gezin. Willem: ‘Je moet dan incalculeren dat het wat langer kan duren. Tegelijk  zijn de veranderingen, de nieuwe professionele keuken, de deuren en overloop, of de met jeans beklede bank, hoog van kwaliteit.’ 

Er staat nog veel op het verlanglijstje van Willem van Gent en de zijnen. Om die allemaal in te vullen is er 750.000 euro nodig, zegt Willem van Gent. Het gebouw is bijvoorbeeld grotendeels enkelsteens, wat ook betekent dat het lastig is te verwarmen. Spouwmuren plaatsen is een dure aangelegenheid. Ook mag er een andere vloer in, het oude zeil heeft zijn langste tijd gehad.

Duurzaamheid

Met de verbeteringen wordt het wel een duurzaam gebouw, zegt Willem van Gent, en dat wil de buurt graag. Op die maner past het goed bij de wijk waar duurzaamheid ook belangrijk is. In het Spijkerkwartier is bijvoorbeeld een energiegroep actief die het plaatsen van zonnepanelen stimuleert en waarbij aan het net terug geleverde energie van de stroomrekening afgaat. Willem van Gent: ‘Het moet toch een enorme kick zijn om je energiemeter te zien teruglopen.’

De wijkbewoners doen zelf het beheer van de Lommerd. Met als gevolg dat het door hard werk langzaam maar zeker transformeert van wat stoffig aandoend – maar door veel buurtbewoners niet minder geliefd – buurthuis naar een bloeiende werk- en ontmoetingsplaats. Zzp’ers kunnen er werken, er zitten ondernemers zoals een ontwerpbureau voor 3D beleving, een cateringbedrijf dat op locatie kookt en een zanglerares. Verder is er een peuteropvang en Boeddhistisch Centrum. En leuk voor de historici, er is een wijkarchief van 40 jaar over het Spijkerkwartier, dat vroeger de roemruchte hoerenbuurt herbergde.  

Veel activiteiten

Aan activiteiten gebeurt er ook veel. Pas nog was er een bijeenkomst voor mensen die ingeschreven staan bij het UWV om hun passies in kaart te brengen en te bezien hoe ze die via het Spijkerkwartier kunnen ontwikkelen. Ook kijkt het Spijkerkwartier naar creatieve manieren om met andere wijken talent uit te wisselen. Verder wordt er gewerkt aan het kapitaliseren van vrijwilligersinzet. De gemeente schuift steeds meer taken door naar de wijken. Maar aan de vrijwillige inzet moet dan ook een prijskaartje komen te hangen denkt Willem van Gent en met hem veel andere actieve mensen in de wijk.

Podium

Wat er verder te doen is? iedere vrijdag is er Het Podium waar een artiest of band speelt en de buurt borrelt. Ook eet de buurt er een keer per maand, op iedere derde dinsdag. En met mooi weer zitten ze – met zijn tientallen – buiten te eten. Dat is weer een ander voorproefje  van een andere al langer levende wens: een dagterras  op het pleintje voor De Lommerd. Voor de buurt en mensen van buiten de buurt.

 

 

 

Mijn gekozen waardering € -

Politiek beschouwer en analist. Werkzaam als zelfstandig journalist met uitgebreide kennis over de EU en stedelijk bestuur en de actuele vraagstukken die daar spelen, op het gebied van onderwijs, arbeidsverhoudingen, en identiteit.