Werk, huishouden, kinderen, relatie, vrienden… De dagen zijn vaak te kort om alles te doen. Toch is het belangrijk om af en toe tijd voor jezelf te nemen. Even die batterij opladen. Een momentje rust in de drukte van alledag. Hoe doe je dat?

STEUN RO

Merel Vuil (47) is moeder van Loa (11). Merel werkt als all round medewerker bij een cultureel centrum, geeft Nederlandse les aan expats en maakt etalagetekeningen voor winkels.

‘Ik werk heel veel. Mijn dagen zijn vol en lang. Dat is prima, want zo kan ik het allemaal bolwerken. Maar ik verlang na een werkdag wel echt naar huis, naar de rust en gezelligheid van mijn fijne gezinnetje. Ik woon samen met mijn dochter en onze dieren: twee honden, vier katten, een konijn en twee kippen. Alle dieren hebben een verleden. De oudste hond, Spikey, is al vijftien jaar en komt uit een junkenhuis. Zora, de andere hond, komt uit Roemenië en heeft vijf jaar op straat gewoond. De katten komen uit het asiel. Het konijn hebben we gevonden. De kippen heb ik overgenomen van een vriendin, die ze weer uit een opvang had. De dieren zijn heel belangrijk voor mij. Met dieren om me heen kom ik tot rust. Eigenlijk hou ik meer van dieren dan van mensen. Ik krijg zoveel liefde van ze. Daarom is ‘tijd voor mezelf’ hetzelfde als tijd met mijn dieren. Als alle buikjes gevuld zijn en ik gezellig met ze kan kroelen op de bank, ben ik intens gelukkig. Kaarsje aan, spelletje wordfeud, kopje thee… Meer heb ik niet nodig!’

Heike Bluthart (43) is getrouwd met Martijn (48) en moeder van  Finn (14) en Lino (11). Heike is grafisch vormgever en geeft skiles on the side.

‘Skiën is voor mij de ultieme ontspanning. Ik ski al vanaf mijn vijfde. In Stuttgart, waar ik ben opgegroeid, skiede we allemaal in onze vrije tijd. Nog steeds brengt skiën mij dat fijne gevoel van vrijheid en de boel de boel laten. Zelfs lesgeven brengt me rust. Ik doe het één tot twee keer per week, op een skibaan in Den Haag. Thuis is er altijd wel iets te doen: werk, boodschappen, huishouden, kinderen, hond uitlaten, koken… Zelfs als mijn agenda niet vol is, zijn de dagen thuis hectisch en druk. Als ik dan mijn spullen pak en naar de skibaan ga, ben ik er echt even tussenuit. Tijd voor mij! Tijdens het skiën kun je nergens anders mee bezig zijn dan met skiën. Die concentratie zorgt ervoor dat ik mijn hoofd leeg maak en tot rust kom. Voor mij werkt het beter dan yoga. Na een sessie op de piste, kom ik opgeladen en blij thuis. Skiën in de natuur is natuurlijk het aller fijnst. Maar helaas krijg ik mijn gezin niet enthousiast voor een skivakantie. Mijn jongens willen liever een strandvakantie…  Ondertussen fantaseer ik over de Sella Ronda in Italië. Ik denk dat ik dit jaar iets ga plannen met vriendinnen.’

Miranda Bijl (46) is getrouwd met Robert, moeder van Louis (10 jaar) en stiefmoeder van Willem (15) en Geert (18). Miranda is tekstschrijver, sportdocent en eigenaar van photobus saycheeseonwheels.

‘Naast de kinderen en het huishouden, werk ik zo’n zestig uur in de week. Vooral de photobus is veel werk:  de website bijhouden, offertes maken, facturen schrijven, promotie, acquisitie… Er gaat veel tijd in zitten.  Net als in het schrijfwerk. Ik werk voor diverse opdrachtgevers door het hele land. Daarnaast geef ik twee tot vier keer in de week les op een sportschool. Die lesjes kosten het minste tijd en zijn ook een beetje me-time, want ik wil sowieso graag sporten. Écht tijd voor mezelf heb ik weinig. Als ik een hele dag heb, ga ik naar de sauna. Heerlijk! In mijn eentje. Dan ontspan ik de hele dag, bedenk oplossingen voor dingen die spelen en zet dingen op een rij voor de komende periode. Maar meestal heb ik minder tijd. Dan ga ik tussendoor ergens een koffietje drinken of lekker gezond lunchen, iets vegetarisch en biologisch. Ik en mijn telefoon en verder niemand. Een momentje voor mezelf. Soms werk ik mijn mail bij, of ik zoek online wat dingen na. Ik doe dingetjes waar ik thuis niet aan toe kom. Op die manier kan ik goed tussen de bedrijven door mijn hoofd leegmaken.’

Foto annelore.nl

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -
De artikelen van Anne verschenen eerder in tijdschriften en kranten waaronder Fabulous Mama, Viva, Margriet, Linda en NRC Next. Anne is eigenaar van Uitgeverij 11