Was will das WOB? Ministerie maakt stukken rond subsidie Arbeidsmarktagenda cultuur openbaar.

Het ministerie van OCW beschikt over uitstekende zwarte viltstiften. Op geen enkele manier is het me daarom gelukt te achterhalen welke krant in Amsterdam het WOB-verzoek heeft gedaan waarop minister van Engelshoven nu reageert. De lengte van het zwarte balkje kan alles zijn (behalve Coöperatief Cultureel Persbureau UA).

Maar goed: iemand doet onderzoek naar de gang van zaken rond de besteding van 400 duizend euro aan de opstelling en uitvoering van de ‘Arbeidsmarktagenda Cultuur’. De agenda waarmee, geheel volgens de normen van de polder, werkgevers en werknemers in de cultuursector iets proberen te doen aan de rampzalige arbeidsmarkt in de sector.

Openbaar

In reactie op het verzoek om openbaarmaking maakt het ministerie alle openbaar te maken gegevens nu openbaar. En dan ook echt. Het pakket wordt niet alleen aan de aanvrager gestuurd, maar aan iedereen. En zo hoort het ook. Daarom voegen we ze ook als link bij dit artikel, zodat je als lezer zelf op onderzoek kunt gaan naar mogelijke malversaties. En naar je eigen (zwartgelakte) naam.

Ik heb de afgelopen uren doorgebracht met het doorspitten van de tekst tussen de zwartregels door, en kon niet zo heel snel iets vinden dat het daglicht niet zou kunnen verdragen. Als oud-vergadertijger werd ik wel al bij voorbaat moe van de notulen van het overleg. SER en Kunsten 92 zitten met een berg kolen en geiten aan tafel, en het is niet de bedoeling dat er slachtoffers vallen. Waar ik eerder al van buiten constateerde dat het met de fair practice code van zompig naar drassig aan het gaan is: hier zie je hoe dat werkt.

Ambtenaar

Enfin: doe er als lezer je voordeel mee, het mag van de minister. En nu maar eens kijken welke krant nog weet te spreken met de ambtenaar wiens persoonlijke mening zo zorgvuldig buiten de stukken is gehouden. En of dat relevant gaat zijn.

Of het bedrag  van 4 ton uiteindelijk ook doelmatig is besteed aan alle vergaderingen, adviseurs en zaalverhuurders? Dat zal de tijd leren. Vooralsnog doet de sector zelf niet echt zijn best. Het IDFA zoekt bijvoorbeeld verslaggevers. Voor 2 euro per uur. Plus eten.

Mijn gekozen waardering € -

Coöperatie van journalisten én lezers. Sinds 2009.