Wat is uw lievelingsboek?

Zes mensen over hun favoriete boek..

Ron (75 jaar):

‘Een boek dat veel indruk maakte was Achilles in Vietnam van Jonathan Shay. Ik ben op mijn tiende naar Amerika verhuisd en daar opgegroeid. Op mijn 18e ging ik in het leger en heb onder andere in Vietnam en Korea gevochten. In totaal zes jaar. Het boek vond ik in een tweedehands winkel. Ik dacht dat het oorlogsverhalen waren, maar het ging vooral over post traumatisch stress syndroom. Over hoe diep oorlogservaringen zitten en hoe moeilijk het is om er vanaf te komen. Ik ken veel veteranen met grote problemen. Zelf heb ik jaren last gehad van nachtmerries. Tot ik vader werd en mijn aandacht kon richten op mijn zoon. Toen was het over.’

Veerle (25 jaar):

‘Mijn lievelingsboek is Polleke van Guus Kuijer. Het gaat over het leven van Polleke van elf die verliefd is op haar Marokkaanse overbuurjongen Mimoen, maar hem niet mag zijn van zijn ouders. Toen ik het als kind las, vond ik het een heel leuk boek. Nu zie ik hoe mooi de zinnen zijn en hoeveel diepgang erin zit. Ik pak het regelmatig op. Het leest makkelijk weg en het is een boek waar ik vrolijk van word. De quote ‘Voor altijd samen, amen’ staat zelfs op mijn slaapkamer muur.  Mijn vriend en ik zeggen het voor het slapen gaan. Ik ‘Voor altijd samen’, hij antwoord dan ‘amen’. ‘

Lela (47 jaar):

‘Ik heb de boeken van Harry Potter allemaal in één ruk uitgelezen! Een boek per week. De films  heb ik daarna ook gezien, maar de boeken vond ik beter. Als je een boek leest, zit je echt helemaal in het verhaal. Je kunt je eigen fantasie erop losgooien en een beeld creëren in je hoofd. Beste raar om te zien dat dingen er in de films heel anders uitzagen! Ik ben geboren in Turkije maar getogen in Rotterdam. Ik lees het liefst in het nederlands, die taal licht dichter bij me. Het laatste boek dat ik las was de biografie van Steve Jobs, heel interessant!’

Michael (23 jaar):

‘Mijn lievelingsboek is Blauwe plekken van Anke de Vries. Het gaat over een meisje dat mishandeld wordt door haar moeder en uiteindelijk kiest voor zichzelf. Ik las het toen ik jonger was, maar het was touching en is in mijn geheugen blijven hangen. Ik kreeg het boek van mijn oma. Zij is leerkracht en heeft mij altijd gestimuleerd om te lezen. Ik studeer Business Management aan de Hogeschool dus veel tijd om te lezen heb ik niet. Ik ben net begonnen in De edele kunst van not giving a fuck van Mark Manson. Tot nu toe vind ik het top, deze  levenshouding past helemaal bij mij!’

Anne (49)

‘Ik heb net de biografie Erasmus Dwarsdenker van Sandra Langereis gelezen. Geweldig! Iedere Nederlander zou het moeten lezen. Of wellicht is dat wat te veel gevraagd want het is een  dikke pil en niet eenvoudig om te lezen. Waarom ik het zo belangrijk vind, is omdat Erasmus een ware nationale held is. Deze man, die vijf eeuwen geleden leefde, was zijn tijd ver vooruit. Hij was de eerste bestsellerauteur van Europa en bracht met gevaar voor eigen leven de macht en corruptie van de kerk ter sprake. Erasmus was een held en er zou een film gemaakt moeten worden over zijn leven! Mijn all time favorite boek is trouwens Pillars of the Earth van Ken Follet, een historische roman. Van een totaal andere orde maar ook een boek dat de middeleeuwen tot leven brengt.’

Louis (64 jaar):

‘Ik ben al heel lang bezig in Congo van David Reybrouck. De hele geschiedenis van Congo en het koloniale verleden met België wordt in dit boek ontrafelt. De Belgen worstelen met dat verleden. Ik kom nu steeds dichter bij de huidige tijd, maar het leest niet snel. Het is een taaie kluif! Ik heb geschiedenis gestudeerd en houd van dergelijke boeken. Maar ik lees ook vrolijke boeken. Hippie trail bijvoorbeeld van mijn vriend Frank van Alphen, over de lange tocht over land van Turkije naar India eind jaren ’70, begin jaren ’80. Avontuurlijk en bij vlagen hilarisch! Ik ben zelf niet meegegaan. Ik ging studeren…’

Mijn gekozen waardering € -

De artikelen van Anne verschenen eerder in tijdschriften en kranten waaronder Fabulous Mama, Viva, Margriet, Linda en NRC Next. Anne is cultureel antropoloog, uitgever van de Natuurkrant en eigenaar van Uitgeverij 11