Seriekijkers vallen in een zwart gat. Game of Thrones is helemaal klaar en Marvel rondt een enorme reeks af. Wat moeten we nu? De moraal van het verhaal onderzoeken, natuurlijk! (Let op, spoilers)

STEUN RO

Dit is een bloedstollende maand voor liefhebbers van grootschalige epische fantasieseries. Met de film Avengers: Endgame breit Marvel een voorlopig einde aan een langlopende verhalencyclus. Een gigantisch universum dat zich uitstrekt over meer dan twintig films, van 2008 tot nu. In dezelfde lente sluit HBO de enorme hitserie Game of Thrones af, die in 2011 begon en uit acht seizoenen bestaat. Natuurlijk kunnen we nu eindeloos gaan zaniken over hoe tevreden wij als fans zijn over het einde van de reeksen. Maar we hebben ook de kans om veel interessantere analyses te maken.

Als je een cultuur wilt begrijpen, moet je kijken naar de prominente verhalen binnen die cultuur. Waar kunnen we beter beginnen dan bij deze twee reeksen? In dit artikel leg ik de vijanden, de helden en de verhaallijnen van Marvel en Game of Thrones onder de loep. Wat zeggen deze hedendaagse mythen over de tijd waarin wij leven?

De klimaatcrisis

In allebei de verhalencycli verwijst de grote eindbaas naar de klimaatcrisis in onze echte wereld. Marvel komt met de blauwe schurk Thanos (kort voor het Griekse woord thanatos, ‘dood’). Thanos heeft het meesterplan om een willekeurig percentage van onze wereldbevolking uit te roeien. Als dat is gelukt, heeft hij het probleem van de overbevolking met een knip van zijn vingers opgelost. Wij mensen zijn voortaan met te weinig om de aarde uit te kunnen buiten door onze overconsumptie.

In Game of Thrones is de Night King de grote vijand. Terwijl de aardse vorsten elkaar ouderwets afslachten om geld en macht, wordt het aan de randen van de wereld langzaam maar zeker kouder. De winter valt (waar onze aarde opwarmt, koelt Westeros juist af). Steeds meer realisten krijgen het door: hoe erg we elkaar ook haten, onze échte, gemeenschappelijke vijand is de klimaatverandering. En die kunnen we alleen verslaan als we eensgezind samenwerken, of anders eindigen we samen in hetzelfde ijskoude zombieschuitje.

Alain Verheij is gefascineerd door alle plaatsen en momenten waar tijd en eeuwigheid elkaar ontmoeten. Denk daarbij aan kunst, cultuur, religie en schoonheid in de breedste zin van die woorden. Verder heeft hij een groot zwak voor taal en promoveert hij op het Ugaritisch.