Wilders: demonisering pers en politiek was ineffectief

De lidstaten krijgen hun soevereiniteit terug, de burgers krijgen het weer voor het zeggen in hun land, dat zeggen Le Pen, Wilders en consorten. Maar ze vergeten er bij te vertellen dat Le Pens Frankrijk als eilandje net als Nederland binnen de geglobaliseerde wereldorde niet veel voorstelt. De grenzen zijn open, de handelsblokken zijn groot.

Vijf Eurosceptische partijen in het Europees Parlement gaan samenwerken. Ze willen de soevereiniteit terugbrengen naar de lidstaten, zeggen ze. De partijen spreken over een historische dag in een persconferentie waarin het Franse Front National samen met de Italiaanse Lega Nord, de PVV, het Vlaams belang en de Oostenrijkse FPÖ hun samenwerking aankondigen. Geert Wilders verwacht dat de groep van vijf partijen binnenkort worden uitgebreid met twee andere partijen.

Dan krijgt de groep een volwaardige fractiestatus. Om een volwaardige fractie te zijn moet een partij in het Europarlement minimaal 25 leden hebben. Dat is geen probleem, maar ze moeten ook uit minimaal zeven landen komen. Daarvoor komt de groep nog twee landen te kort, hoewel Wilders verwacht dat uit twee andere landen op korte termijn aansluiting komt.

Historische samenwerking

Wilders en Le Pen noemen de samenwerking net als de andere partijen in de groep van Le Pen historisch. ‘De demonisering van politici en de pers was ineffectief’, stellen Wilders en Le Pen. Ze bekritiseren de EU en de euro, de eurocisis en vinden dat in een vrij Europa de burgers van de lidstaten het voor het zeggen moeten hebben. Le Pen laakt de buitenlandpolitiek van de EU.

Europese geopolitiek

Le Pen: ‘De geopolitiek van de EU drijft Rusland en China tot elkaar’, zegt ze verwijzend  naar de gasdeal tussen Rusland en China ter waarde van 300 miljard dollar die de landen na tien jaar onderhandelen, sloten.

Le Pen sluit samenwerking met Jobbik (Hongarije) en Gouden Dageraad (Griekenland) uit, maar ziet samenwerking met de Deense Volkspartij of met UKIP wel zitten, ook al willen die partijen niet met haar. ‘We kunnen op onderdelen altijd samenwerken’, zegt ze.

Alternatief pro-Europese partijen

Dat maakt gelijk de vraag actueel: wat kunnen andere partijen doen? José Ignacio Torreblanca en Mark Leonard pleiten er voor dat de pro-Europese partijen de kritiek serieus nemen. De wetenschappers zeggen dat de Eurofielen het Europees verhaal niet moeten framen in pro en contra Europa. Ze moeten juist benadrukken dat sommige problemen een Europese oplossing nodig hebben en dat dat beter is dan een toevlucht naar nationalisme.

Maar bovenal moeten de pro-Europese partijen benadrukken dat ze elk een eigen aanpak heeft van problemen als werkloosheid, migratie en de groei van China. Zodat duidelijk wordt wat het alternatief is van centrum –links ten opzichte van centrum-rechts bijvoorbeeld. Op die manier krijgt een ander geluid een eigen label, menen de wetenschappers.

Mijn gekozen waardering € -

Politiek beschouwer en analist. Werkzaam als zelfstandig journalist met uitgebreide kennis over de EU en stedelijk bestuur en de actuele vraagstukken die daar spelen, op het gebied van onderwijs, arbeidsverhoudingen, en identiteit.