Wildlife spotten in Thailand

Van reuze hagedissen in Bangkok tot schreeuwende vogels in de jungle: wie in Thailand op vakantie gaat, ontmoet overal wilde dieren.

De natuur is in Thailand overal. Zelfs in een grote stad als Bangkok vind je prachtige bomen en planten, en waar groen is, zijn dieren. Wil je weten welke dieren je zoal hoort en ziet? Deze handige checklist helpt je op weg…

Thaise eekhoorn

Deze schattige eekhoorntjes vind je overal, zelfs middenin in de stad! Kijk omhoog, naar bomen en elektriciteitskabels en voor je het weet zie je de kleine rakkers druk heen en weer rennen. De Thaise eekhoorn (Callosciurus finlaysonii) is ongeveer 20 centimeter, kortharig en heeft een grote pluimstaart. Er zijn wel zestien ondersoorten en ze variëren allemaal in kleur: van wit tot bruin en zwart en combinaties van deze kleuren.

De Thaise eekhoorn is overdag druk met zoeken naar voedsel. Het beestje eet van alles, vooral fruit, zaden, knoppen, bloemen, noten en granen. In 1981 werd de Thaise eekhoorn geïntroduceerd in Italië en in tien jaar tijd is de populatie ver-achtvoudigd. Boomeekhoorns hebben dan ook meerdere nesten per jaar met met soms wel 4 jongen.

Reuze hagedis

Zeer indrukwekkend zijn de enorme Indische varanen in Bangkok! Je ziet ze regelmatig langs de kade van rivieren en kanalen en ook Lumphinipark heeft een grote populatie. Varanen worden in het Engels monitor lizzard genoemd en behoren tot ’s werelds grootste hagedissen; ze kunnen wel twee meter lang worden en tot 50 kilogram wegen. Deze reuze hagedissen worden dan ook vaak verward met krokodillen.

De Indische varaan (Varanus salvator) rust en schuilt in zelfgegraven tunnels in de grond en jaagt graag in het water. Tijdens de jacht kan het dier wel 30 minuten onder water blijven. De varaan is in principe niet gevaarlijk voor mensen. Ze eten voornamelijk insecten en kleine dieren zoals ratten, muizen, kikkers en slangen. Maar als de hagedis zich bedreigd voelt, kan hij of zij aanvallen dus wees behoedzaam. Een beet van een varaan kan nare infecties veroorzaken.

Insecten

Insecten heb je in Thailand overal! Van vervelende muggen rond zonsondergang tot kakkerlakken in de beste hotels. Het beste is om je er niet te veel aan te trekken, ze horen er nu eenmaal bij. En wil je eens echt buiten je comfortzone treden? Koop dan eens een zakje gefrituurde meelwormen, sprinkhanen, kakkerlakken of torren. Je vindt ze overal op de markt. Een goede bron van proteine en de Thais zijn er dol op!

Treurspreeuw

Deze vogel kan je niet missen in Thailand! De treurspreeuw, of Indische maina (Acridotheres tristis) zie je werkelijk overal. Het is een rank bruin vogeltje van zo’n 25 centimeter groot met een zwarte kop, een gele snavel en grote witte plekken op de vleugels. Ze eten insecten, fruit, groenten en voedselresten en omdat ze de  fruitbomen leegeten worden ze vaak beschouwd als plaag.

Toch is de treurmaina een bijzonder vogeltje! Net als onze spreeuwen, kan ze mensen napraten en daarom wordt ze in Thailand (helaas) vaak gehouden in kooitjes. In het wild paren ze voor het leven en zijn ze altijd samen. Ze bouwen hun nest in holen in bomen of muren en leggen vier tot zes eieren per keer. Vader en moeder zorgen samen voor de jongen.

Chinese spoorkoekoek

In een buitenwijk van Chiangmai kwam ik deze prachtige vogel tegen! In voorbij gang leek het een fazant… Maar het bleek een Chinese spoorkoekoek (Centropus sinensins): een imposante zwarte vogel met roodbruine vleugels van ruim 50 centimeter groot. Net als andere spoorkoekoeken is deze soort geen broedparasiet: ze bouwt zelf een nest en broedt haar eigen eieren uit.

Indische koël

Een andere koekoek-soort die je op de eilanden niet kunt missen, is de Indische koël of Asian koel (Eudynamys scolopaceus). Het mannetje is zwart met een licht groengrijze snavel, het vrouwtje bruin met wittige stippen. In tegenstelling tot de Chinese spoorkoekoek, is de Indische koël wel een  broedparasiet: ze legt haar eieren in het nest van andere vogels die vervolgens haar jongen uitbroeden en grootbrengen.

De Aziatische koël is een grote vogel met een lange staart van ongeveer 40 centimeter. De vogels zijn erg vocaal, vooral tijdens het broedseizoen. Het vrouwtje maakt een schril kik-kik-kik geluid. Het mannetje kent iedereen die aan de rand van de jungle heeft gelogeerd: een zeer hard en herhaald koo-ooo geroep dat start nog voor de zon opkomt!

Zebraduif

Dit schattige, parmante vogeltje zie je in stad en land, helaas ook vaak in kooitjes. Gelukkig zie je haar vaker rondvliegen of scharrelen. De zebraduif (Geopelia striata) komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar is inmiddels over de hele wereld verspreid. Kopje is grijs-roze en de vleugels zijn bruin met zwarte dwarsstrepen. Het mannetje meet van kop tot staart zo’n 22 centimeter, het vrouwtje is iets kleiner.

Groene kattenslang

Dit mysterieuze, slanke groene slangetje (Boiga cyanea) zie je regelmatig in de jungle van Thailand. Het diertje leeft in bomen, is groen van kleur met een gele buik en heeft grote ogen met verticale pupillen. De Kattenslang is gemiddeld 1 meter lang, maar kan ook groter zijn tot maximaal 190 cm.

De kattenslang is voornamelijk‘s nacht actief. De slang jaagt dan op hagedissen, kikkers, vogels, knaagdieren en andere slangen. Het gif van de kattenslang is giftig voor prooidieren maar niet dodelijk voor mensen. De kattenslang is niet agressief. Overdag ligt het slangetje meestal opgerold tussen de boomtakken.

Groene zeeschildpad

Mijn all time favoriete spotting in Thailand! Deze geweldige relaxte dieren kun je in levende lijve onder water zien op Koh Tao. Het lijkt er zelfs op dat de turtle-populatie is toegenomen sinds corona, toen de onderwaterwereld een paar jaar met rust gelaten werd door snorkelaars en duikers. Hetzelfde geldt overigens voor de vogelpopulatie. Volgens de lokale bevolking zijn veel vogels teruggekomen tijdens corona.

De groene schildpad (Chelonia mydas) spot je onderwater, maar het is een reptiel. Schildpadden zijn koudbloedig, hebben een geschubde huid, ademen lucht in en leggen eieren op het land. De groene schildpad is de grootste harde schild-schildpad ter wereld. Hij kan anderhalve meter lang worden, weegt ruim 150 kilo en zwemt tot 50 km per uur. Groene schildpadden kunnen wel 80 jaar worden!

De groene schildpad is gemakkelijk te herkennen aan de kleur van hun onderbuik: die is groen! De jonge groene schildpad zwemt in diepe wateren en eet ongewervelde dieren zoals kwallen, sponzen en krabben. Naarmate ze ouder worden, zoeken ze vaker kustgebieden en baaien op en eten dan voornamelijk zeegras en algen.

De mannetjes keren nadat ze uit het ei zijn gekomen nooit meer terug naar het land, vrouwtjes alleen om eieren te leggen. Ze kunnen uren onder water blijven en indien nodig hun hartslag vertragen om zuurstof te besparen. Als ze actief aan’t eten zijn, komen ze ongeveer elke vijf minuten boven water om lucht te happen. Het is een genot om etende groene schildpad te mogen aanschouwen!

Een goede plek om schildpadden te spotten op Koh Tao is snorkelend in Tanote bay!

Foto van Olga ga via Unsplash

Mijn gekozen waardering € -

De artikelen van Anne verschenen eerder in tijdschriften en kranten waaronder Fabulous Mama, Viva, Margriet, Linda en NRC Next. Anne is cultureel antropoloog en eigenaar van Uitgeverij 11