WK 2018: De krachtsverschillen zijn klein

De WK voetbal in Rusland nadert zijn beslissende fase. Topfavorieten Brazilië, Duitsland en Argentinië zijn naar huis. En wereldsterren als Messi (Argentinië), Ronaldo(Portugal) en Neymar (Brazilië) hebben allen hun koffers gepakt. Met de halve finales Frankrijk-België en Engeland- Kroatië op komst, tijd voor een tussenbalans.

Wereldkampioen

Het voetbalblad Voetbal International deed onlangs een onderzoek bij zijn lezers naar welk land het meest kans heeft wereldkampioen te worden. Het resultaat: Frankrijk met 47 %, België 31 %, Engeland 13% en Kroatië 9 %.

Anders dan deze enquête doet vermoeden zijn de krachtsverschillen klein. Tenzij een van de landen het tegendeel gaat bewijzen, maar dat is tot nu toe een van de tendensen op dit WK. Kleine voetbal landen als Japan, Zuid-Korea, Australië en Zwitserland deden nooit serieus mee om de knock-out fase te bereiken. Nu zijn deze landen moeilijk te verslaan en vallen op door fysieke kracht en loopvermogen.

Niet voor niets werden er al vier wedstrijden beslist na verlenging en het nemen van strafschoppen. Van de halve finalisten won Kroatië twee keer na pingels tegen Denemarken en Rusland. Engeland versloeg Colombia na penalties in de achtste finale.

Duitsland

Grootste verassingen tot nu toe zijn de ontmanteling van titelhouder Duitsland uit 2014 met nederlagen tegen Mexico(1-0) en Zuid Korea(2-0). En de overwinning van België (2-1) op Brazilië in de kwarfinale. Die wedstrijd leek enigszins op Brazilië-Oranje tijdens de WK 2010. Dezelfde uitslag 2-1 en twee goals van Wesley Sneijder. Ook toen was het klasse verschil erg klein en had Brazilië met een bijna-goal van Kaká ook kunnen winnen, maar een knappe redding van Stekelenburg voorkwam dat. Tegen België scoorde de Brazilianen enkele keren net niet, mede door uitstekende reddingen van de boomlange keeper Courtois.

Nu zijn er geen supersteren meer over, maar uitblinkende en voortreffelijke voetballers als de dynamische Kevin De Bruyne, de razendsnelle Kylian Mbappé, prima spelverdeler Luka Modric, topspits Harry Kane en grote technicus Eden Hazard, kunnen zich onsterfelijk gaan maken.

Uitgespeelde kansen

Een ander belangrijk aspect komt ook dit WK aan het licht. Er zijn weinig echt uitgespeelde kansen, afstandsschoten, voorzetten van de achterlijn en weergaloze hoogstandjes. Dat maakt voetbal juist zo leuk. Die hoogstandjes waren er soms wel van Ronaldo, Messi, Neymar en het Belgische duo de Bruyne en Hazard om er enkele te noemen, maar te weinig. Omdat de belangen en de druk zo groot zijn wordt er meer gespeeld om niet te verliezen, dan voluit voor de winst te gaan. Dan worden wedstrijden meer schaakpartijen met risicoloze balletjes breed en een lage amusementswaarde.

Teen van Casillas

Wie er wereldkampioen gaat worden? Mijn hoofd zegt Frankrijk, het hart zegt België, een uitstekende generatie die het verdient een hoofdprijs te winnen. Onnodig verloren de Belgen tijdens de EK van Wales twee jaar geleden. Maar Engeland en Kroatië hebben ook een kans, al schat ik de Kroaten, technisch en tactisch  iets hoger in dan de Engelsen. Maar wat uiteindelijk de doorslag gaat geven is teamspirit. Die is zowel bij de Belgen als de Engelsen erg goed, maar de Belgen hebben betere voetballers en een meer uitgekiende mix van jeugd en routine.

En vlak de factor geluk ook niet uit. Al kun je dat afdwingen zeggen de kenners. Vers in het geheugen liggen de teen van Casillas (Spanje-Oranje, WK 2010), de hand-van-God aldus Maradonna (Argentinië-Engeland, WK 86) en het schot op de paal van Rob Rensenbrink in 1978 ( WK finale Argentinië-Nederland.)

 

Mijn gekozen waardering € -

Jaap Mees is filmmaker en freelance journalist. Voltooide de School voor de Journalistiek in Tilburg en de Filmacademie in Londen (regie/scenario). Maakte diverse korte en lange films, met name documentaires. Sommigen zijn vertoond in internationale filmfestivals in o.a Dublin, Londen, New York, Washington, Vancouver, Sitges, Utrecht en Manchester. Schreef voor diverse filmsites zoals Talking Pictures, NFTVM site en het filmblad Skrien. Nu Reporters Online, Cultuurpers.nl en Blendle/Cafeyn. Hij maakt ook opdrachtfilms voor musea en culturele instellingen. Zie website www.free-spirits-film.eu