Crowdfunden met Reporters Online – op je eigen website

We hadden al een tijdje donaties bij artikelen. Inmiddels kun je met Reporters Online ook crowdfunden - op je eigen website.

Wat is er nu mooier dan als journalist je eigen geld verdienen met je eigen werk, in eigen beheer, zonder afhankelijk te zijn van hoofdredacteuren die door hun budget heen zijn, chef-redacteuren die na drie maanden nadenken besluiten dat ze je podcast bij nader inzien niet willen en eindredacteuren die in alle drukte vergeten je naam bij een artikel te zetten? Je denkt wellicht: kansloos, lukt nooit. Maar het kan wel. We hebben er bij Reporters Online de afgelopen vier jaar voldoende voorbeelden van gezien. Van journalisten die honderden en soms duizenden euro’s per maand verdienen met donaties van lezers. Die hun eigen artikelen met veel succes publiceren in kiosken als Blendle. Of crowdfunding campagnes doen op hun eigen site, en die in no time tot een succes maken.

Reporters Online is opgericht om de onafhankelijkheid van freelancers te helpen vergroten, ook financieel. Er zijn in de huidige mediamarkt heel veel freelance journalisten, er zijn steeds minder media, freelancers – ook hele goede – krijgen daardoor steeds minder betaald. Leuk is het niet, maar zo werkt de markt op dit moment.

Clubs als de NVJ en De Coöperatie (disclaimer: daar werken we vrij nauw mee samen) proberen daar wat aan te doen, door tarieven ter discussie te stellen en door nieuw werk voor freelancers te zoeken. Dat doen ze prima, en we steunen het van harte. Maar we denken dat er in een tijdperk waarin freelancers vrij eenvoudig eigen relaties met hun lezers, luisteraars en kijkers op kunnen bouwen, waarbij die laatsten rechtstreeks betalen voor het werk van makers die ze waarderen, meer mogelijk moet zijn.

Dat het mogelijk moet zijn dat je als journalist, als maker, veel minder afhankelijk wordt van media om je werk te publiceren. Waardoor je dus ook financieel minder afhankelijk wordt: je eigen publiek betaalt je immers rechtstreeks, daar zit geen medium meer tussen. Dat geeft journalisten meteen ook de mogelijkheid om helemaal zelfstandig en onafhankelijk te werken. Leveren ze kwaliteit, dan is daar waardering voor en kunnen ze exact maken wat ze zelf willen. Leveren ze geen kwaliteit, dan verdienen ze weinig of niets. In sommige opzichten is dat hard, maar een eerlijker en transparanter model hebben we nooit kunnen bedenken.

Crowdfunding

Reporters Online probeert daarom voor journalisten de relatie met hun eigen publiek zo direct mogelijk te maken. Dat doen we eerst en vooral door journalisten te ondersteunen met techniek: met eigen (WordPress) websites, waarop we allerlei extra’s toevoegen voor – sinds een half jaar – donaties. Zie bijvoorbeeld hier voor hoe dat werkt. En sinds een paar weken ook: voor crowdfunding. Met dat laatste hebben we net een eerste test gedaan. Die ging….prima!

Freelance journalist Nick Kivits houdt op de site Freelancevoorwaarden.nl bij welke algemene leveringsvoorwaarden uitgevers en omroepen voor freelancers hanteren. Hij vertaalt die ook in normaal Nederlands. Dat is al nobel werk, maar een aanvullend plan van Kivits is om zelf eerlijke voorwaarden te gaan maken. Daar is geld voor nodig: het is monnikenwerk, dat bovendien door advocaten gecontroleerd moet worden. Om dat geld bij elkaar te krijgen organiseerde hij vanaf begin oktober een crowdfunding. Reporters Online leverde er de technologie voor. Simpel en rechttoe rechtaan: we geloven niet zo in een al te gelikte aanpak. Maar wel compleet, inclusief bedankmails voor donateurs, geavanceerde deelmogelijkheden op social media en meer van dat moois. Dat bleek effectief. Kivits haalde in een week (!) zijn target van 2.500 euro – al had dat ongetwijfeld vooral ook te maken met de enorme goodwill die er onder freelancers voor zijn werk is:

We zijn beslist niet de enigen die journalisten zulke ondersteuning bieden. Voor donaties zijn er internationaal een aantal platforms beschikbaar, met als belangrijkste Patreon, en in Nederland het enigszins vergelijkbare backme.org en crowdfunding sites als Voordekunst.nl. Ook zij doen goed werk. Maar wij doen het net even anders, omdat we de relatie tussen journalisten en hun eigen publiek heel direct maken. Je publiceert en verdient op je eigen site, bij je eigen artikelen en producties, je promoot je werk via eigen social media-kanalen en eigen nieuwsbrieven. Wat als bijkomend voordeel heeft dat je heel direct kunt zien hoeveel je activiteiten verdient. Zodat er nooit enige onduidelijkheid bestaat over wat al dat harde werken (je werk op deze manier publiceren is bikkelhard werken, en je wordt er niet rijk van) daadwerkelijk heeft opgeleverd.

Wil je ook zo’n site? Zie hier voor meer info.

En voor nadere informatie over donaties, crowdfunding en wat Reporters Online nog meer doet: zie hier.

Image by Tumisu from Pixabay

Mijn gekozen waardering € -