facebook_pixel

Reizen

De draken van Komodo

Ze worden de draken van Komodo genoemd, de levensgevaarlijke hagedissen die een eilandengroep in Midden-Indonesië bewonen. Wekelijks zet de Clalynna Phinisi, een Indonesische schoener, vanaf het naastgelegen Flores koers richting de archipel van de draken. Deze week varen wij mee. Tekst & beeld: Daan Vermeer

Ik ging Senegalees worstelen in Dakar

Wat doet Jean-Claude van Damme in Afrika? De Belg is in de ban geraakt van het Senegalees worstelen. Hij maakt deze zomer zelfs een film over de eeuwenoude vechtkunst, met hoofdrollen voor de kampioenen van het land. Imposant zijn ze zeker, deze krachtpatsers van 140 kilo. Eenmaal in de ring dragen ze geen handschoenen, geen helm en haast geen kleren. De reuzen vechten blootsvoets, gekleed in een lendendoek van leeuwenhuid en glimmend van een mengsel van hyenahaar, gazellemelk en geneeskrachtige kruiden. Deze lotion moet hen beschermen tegen de magische krachten van tegenstanders.

Indonesië is overleven: achter Java’s masker

Indonesië is een veelzijdig land waar bijna de gehele bevolking op het grootste eiland Java moslim is, de buitenkant steenrijk lijkt maar daarachter niets is wat het lijkt. Kinderen van amper vijf jaar oud worden in de straten van Jakarta als bedelmachines ingezet om op het geweten van de toerist in te spelen, homo’s spreken in het geheim af in shoppingmalls die na sluitingstijd veranderen in discotheken en de seksindustrie op toeristenoord Bali viert er hoogtij. Vooral als blanke man ben je hoofdprooi.