Wanneer gezond eten ongezond wordt

Eerst wil je geen vlees meer, dan schrap je ook zuivel van het menu, en eet je alleen nog groente en fruit. Je mijdt sociale contacten en bent de hele dag bezig met de vraag hoe je nog gezonder kunt eten. Tegen die tijd is er dikke kans dat je lijdt aan orthorexia nervosa.

Lees verder

Het nut van niksen

Al zijn er nog zo veel geavanceerde machines die ons het werk uit handen nemen, mensen werken tegenwoordig 70% harder dan een eeuw geleden. Een onthutsende kosten-baten analyse van koortsachtige activiteit versus eindeloos niksen en de vergeten voordelen van rust en herstel.

Lees verder

Zo word je een expert in de journalistiek (en dat gaat sneller dan je denkt)

In korte tijd werd Remco de Boer (1965) een veelgevraagd expert op het gebied van energietransitie. Zijn carrièreswitch tot journalist begon met een verwondering die leidde tot Tussen Hoogmoed en Hysterie. Een boek over de succesvolle strijd van Nederlandse activisten tegen schaliegaswinning op Hollandse bodem. Nu schrijft hij voor Het Financieele Dagblad en werkt in opdracht van BNR Nieuwsradio. Hoe kreeg hij dat voor elkaar?

Lees verder

Grofvuil

Vanuit mijn huiskamerraam kijk ik uit op twee vuilcontainers waar maandagochtend het grofvuil wordt opgehaald. Vandaag, op zondagmiddag, staat er een bonte verzameling spullen rondom de boom naast de containers. Vanaf driehoog heb ik er prachtig uitzicht op, en de boom en mijn balkon zorgen ervoor dat ik beschut de taferelen rondom het grofvuil kan gadeslaan. Iets dat ik graag doe.

Lees verder