Met een fijne, precieze pen schrijft de Israëlische Zeruya Shalev (63) over menselijke relaties. Haar nieuwe roman Lot gaat over wat dierbaren bindt en uit elkaar drijft, en over de verschillende gezichten van rouw.
Lees verderInterview
Defensie-minister Kajsa Ollongren: ‘Zo zet ik thuis de knop om’
Drieënhalve maand na haar installatie als Minister van Defensie heeft Kajsa Ollongren een modus gevonden om op een acceptabele manier om te gaan met de dubbele kant van haar functie. Enerzijds moeten er harde besluiten worden genomen, anderzijds hoort ze de vaak schrijnende gevallen van professionals die (neven)schade opliepen tijdens missies. Voormalig Olympisch hordeloper Gregory Sedoc en de Britse Prins Harry spreken uit ervaring. ‘Ook als je beschoten en gehavend uit de strijd komt, moet je leren omgaan met een trauma of handicap.’
Lees verderAmina vluchtte in haar eentje uit Syrië
Amina (33) vluchtte drie jaar geleden uit Syrië nadat haar huis was gebombardeerd en ze jaren in vluchtelingenkamp had gewoond. Haar ex-man had haar kinderen van haar afgenomen en het leven leek uitzichtloos. Toch hield ze vertrouwen. “Ik bleef geloven dat een betere toekomst mogelijk was.”
Lees verderDierenarts Frederieke komt op voor de varkens
Vandaag is het International Pig Day. In Nederland spreekt dierenarts Frederieke Schouten zich uit voor de varkens. “Bij Varkens in Nood is het elke dag Pig Day. Wij komen op voor deze fantastische dieren. Ik kon als dierenarts het leed in de stallen niet langer stilzwijgend aanzien.”
Lees verderSteeds weer een nieuw fiasco. Waarom de internationaal gelauwerde schrijver László Krasznahorkai al zijn werk als mislukt ervaart
Grote internationale erkenning ten spijt, zelf vindt de Hongaarse schrijver László Krasznahorkai elke roman mislukt. “Ik span mijn hersens in tot het uiterste in, maar het wordt nooit het boek dat het zou moeten zijn. Dus begin ik weer opnieuw. En opnieuw.”
Lees verderHans Bouma: ‘In 1970 ontdekte ik dat ook het dier een ziel heeft’
Al een halve eeuw vraagt predikant, schrijver en dichter Hans Bouma (80) steeds weer aandacht voor dierenwelzijn. Die verbondenheid met onze medeschepselen ontleent hij aan de Bijbel zelf, maar ook aan de biologie en de gedragswetenschappen. “In 1970 ontdekte ik dat ook het dier een ziel heeft, en een gevoelsleven.”
Lees verder