CollectieLeven

De wereld draait om mij! denkt de dreumes

De wereld draait om mij! denkt je dreumes. En dat gevoel had jij ook al. Vertederd, maar ook zuchtend merk je dat de tijd van ‘zelluf doen’ is aangebroken. ‘Een belangrijke fase,’ zegt kinderpsychotherapeut Martine Onland. ‘Hier begint de autonomie-ontwikkeling. Nu worden er prestaties geleverd. Denk maar aan zindelijk worden of zelf aankleden. Allemaal vaardigheden die ze leren door zelf te gaan doen.’ Die zelfgerichte periode gaat vrolijk door als je kind promoveert tot peuter. Zijn vocabulaire wordt gedomineerd door

Lees verder
CollectieLeven

De link tussen het onderwaarderen van dieren en de ‘pushbacks’ van bootvluchtelingen.

Morele uitsluiting gebeurt ook bij andere groepen, die als ‘dierlijk’ en niet als volwaardig mens worden gezien. Ontmenselijking krijgt de vrije loop wanneer de persoon of groep de ander, of andere groep, als minder menselijk beschouwt dan hijzelf (of de groep waartoe hij behoort). Menselijk wordt onder meer gezien als de openheid tot ervaringen, het hebben van een geweten en emoties als schuld en spijt. “Auschwitz begint telkens wanneer iemand naar een slachthuis kijkt en denkt: het zijn maar beesten," schreef

Lees verder
CollectieLeven

Kinderen en volwassenen die letterlijk dood getreiterd worden. Pesten is een misdrijf!

Het begon ooit met een 'geintje'. Hij zou €50,- krijgen als een collega drie eieren op zijn voorhoofd kapot mocht slaan. De collega sloeg twee eieren stuk en betaalde niet. Sindsdien werd hij structureel en langdurig gepest, totdat hij 'over het randje' ging. Hoe collegiaal Brandweerman Memet Yildirir werd jaren gepest door zijn collega's van de Amsterdamse brandweer. Uiteindelijk kon hij er niet meer tegen. Yildirir sloeg eind 2019 de hand aan zichzelf op zijn kazerne aan de Marnixstraat. Uit

Lees verder
CollectieLeven

Je geld of je leven (terug)!

DE PSYCHIATER – Bram Bakker: ‘Gevoelsmatig is een vertrouwensbreuk erger dan verloren geld’ ‘Wat “rechtvaardig” is, kan voor iedereen verschillen. Het draait namelijk om gevoel. En dat gevoel varieert zelfs binnen één persoon nog. Ga maar na, soms haal je je schouders op over een zojuist aangeschaft maar defect product, terwijl je op een ander moment bijna uit je dak gaat. Maar iedereen ervaart weleens dat onrecht je behoorlijk in de weg kan zitten. Het gevoel onrecht te zijn aangedaan, kan

Lees verder
CollectieLeven

Fermenteren (hoef je niet te) leren (1)

De appelsap die de -fabrikant bij food-bedrijf SmaakPark in Ede aflevert is over datum, maar eigenaar Christian Weij (48) neemt de pakken graag in ontvangst. ‘We voegen er gist aan toe, waardoor de vruchtensuikers omgezet worden in alcohol en het een soort appelcider wordt. Door er vervolgens bacteriën bij te doen, hebben we maand later tweehonderd liter appelciderazijn.’ Vanillestokjes Melk wordt yoghurt, gerstmout wordt bier, witte kool verandert in zuurkool. Dit is de wereld van bacteriën, gisten en schimmels. Via

Lees verder
CollectieLeven

Fermenteren (hoef je niet te) leren – deel 2

Toen Jeroen Hugenholtz (63) tijdens zijn studie biologie ‘zichtbaar de kracht en macht van fermentatie’ meemaakte, vond hij dat zo interessant dat hij zich erin specialiseerde. Nog altijd fascineren fermentatieprocessen hem: ‘Je kunt letterlijk zien dat micro-organismen met miljarden tegelijk iets wezenlijks kunnen veranderen.’ Hugenholtz promoveerde in 1986 op fermentatie. Tijdens zijn loopbaan deed hij veel zuivelonderzoek, onder meer was hij betrokken bij het verbeteren van de Maasdammer kaas, een Goudse met de smaak van Emmenthaler. Behalve onderzoeker bij Wageningen

Lees verder