Interview

‘Mag ik er een nachtje over slapen?’

Jolande Uringa is sinds 2014 raadslid voor de ChristenUnie in Utrecht. Ze voert het onder andere woord op de portefeuilles Duurzaamheid, Economie, Milieu, Mobiliteit en Monumenten. Jolande zat vanaf 2012 tot mei 2017 in het landelijk bestuur van haar partij. Van 2006 tot 2010 was ze voorlichter voor de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie. In Utrecht zijn 20 van de 45 (44%) gemeenteraadsleden vrouw.

Groeten van een boze planeet

Midden jaren negentig verruilde ik de muziekjournalistiek voor de Braziliaanse Amazone. Ik leerde de Amerikaanse (ex-Associated Press) fotograaf John Sevigny kennen. Sevigny stelde mij voor aan Justin Sullivan van New Model Army, met wie hij regelmatig contact heeft. Het klikte. De New Model Army soundtrack raakte mij. December 2015 besloot ik mijn zelfverkozen afscheid van rock en pop (tijdelijk) op te heffen. New Model Army trad die maand volgens traditie (Christmas shows) op in de Amsterdamse Melkweg. En er was sprake van een nieuw album. Mijn eerste rockinterview in jaren werd gepubliceerd via het journalistieke internetplatform Myjour, dat helaas kort daarna werd opgeheven (geen verband). De nieuwe plaat ‘Winter” is nu een jaar uit en is ongelooflijk krachtig, en eerlijk.

Over zelfdoding, met Elena Lindemans

Morgen plegen er in Nederland waarschijnlijk iets meer dan vijf mensen zelfmoord. Meestal zijn die mensen tussen de vijftig en zestig jaar, zo noteert het CBS. In 2015 stierven 1.871 personen door eigen hand, waarvan het leeuwendeel (941) te boek is gegaan als lijdend aan een psychische stoornis. De conclusie lijkt helder: Nederlandse suïcidanten zijn vooral mensen van middelbare leeftijd in geestelijke nood. De vraag of het voor een andere groep, ouderen met een voltooid leven, gemakkelijker gemaakt moet worden om stervenshulp te krijgen, blijkt een van de struikelblokken in de kabinetsformatie. Is die vraag nu inderdaad de belangrijkste? Wordt eerstgenoemde groep eigenlijk al voldoende geholpen? En wat zijn eigenlijk de rationele en morele bezwaren tegen zelfdoding? Door Arnoud Staveneuiter en Elena Lindemans.