Europapa van Joost Klein is een prachtige puinhoop

Joost Klein, denk groot! Natuurlijk kijk en luister zelfs ik soms naar het Eurovisiesongfestival. Net als de meeste mensen lekker burgerlijk met een mix van saamhorigheidsgevoel, een beetje camp en een pietsje chauvinisme. Maar nu is er meer dan chauvinisme; met Europapa heeft Joost Klein de beste Nederlandse inzending in mijn bestaan gemaakt. En waarschijnlijk ooit. Joost is een geniale gek.

Lees verder

Noorse metalheld Ihsahn slaat dubbelslag

Een oud spreekwoord zegt: twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen. Geldt dit ook voor muziek? Vroeger misschien, maar tegenwoordig zijn uitwisselingen tussen diverse genres een normaal onderdeel van het creatieve proces van veel musici en orkesten. Zo ook bij de Noorse multi-instrumentalist, zanger en componist Vegard Sverre Tveitan, bekend als Ihsahn in de (progressieve) rock, metal en avant-garde.

Lees verder

Schrijver Javier Zamora vluchtte als kind moederziel alleen van El Salvador naar de VS: ‘Pas nu voel ik me soms gelukkig’

Op zijn negende reisde Javier Zamora (33) met hulp van mensensmokkelaars van El Salvador naar de Verenigde Staten, waar zijn ouders al enkele jaren woonden. Twee maanden lang had hij geen contact met zijn familie en wist niemand waar hij was. De diepe sporen die deze tocht naliet heelden pas twee decennia later, mede door het schrijven van zijn memoir Solito. “Pas nu voel ik me soms gelukkig.”

Lees verder