Ze heetten ’troostmeisjes’, maar waren seksslavinnen die 10x per dag werden verkracht!

Troostmeisjes werden ze genoemd en ze werden in een “house of comfort” gestopt. Oorlogen en seksueel misbruik van vrouwen zijn bijna altijd met elkaar verbonden. Zo ook in de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië, waaronder Nederlands Indië. Maar wat de vrouwen, toen veelal jonge tienermeisjes, meemaakten, had niets te maken met “comfort”. Ze werden dagelijks door tientallen militairen verkracht, velen raakten zwanger of onvruchtbaar vanwege infecties en bij een geslachtsziekte werden ze uit het legerbordeel gezet of zelfs gedood.

Lees verder

Waar is de archeologische vondst van internationale faam uit Dalfsen nu?

Toen de gemeente Dalfsen in 2012 kenbaar maakte dat ze aan de oostkant van het dorp woningen wilde gaan bouwen, werd er aan het Archeologisch Diensten Centrum Archeo Projecten gevraagd een vooronderzoek te doen. In het verleden zijn er langs de Vecht al verschillende archeologische vondsten gedaan en het hoger gelegen Gerner Marke kon weleens interessante bodemschatten bevatten, had men bedacht. Dat bleek ook het geval te zijn. Bij het vooronderzoek werden al vele vondsten uit de Middeleeuwen, Romeinse IJzertijd, IJzertijd, Bronstijd gedaan én er werden twee aardewerken trechterbekers van meer dan 5000 jaar oud opgegraven.

Lees verder

Cichoreifabriek Dalfsen – een vergeten geschiedenis

Wie over de blauwe bogen brug het dorp Dalfsen binnenwandelt, ziet vooral mooie nieuwbouwwoningen met daarnaast aan de kade twee restaurants. Hun terrassen bieden een idyllisch uitzicht over het langsstromende water van de Vecht en de grazende koeien aan de overkant. Dat juist daar op die mooie plek langs het water ooit een cichoreifabriek heeft gestaan wiens schoorsteen het dorp regelmatig trakteerde op de zoete geuren van haar branderij, dat zal menig bezoeker, maar ook Dalfsenaar, moeilijk kunnen voorstellen.

Lees verder