Boetebeu

Boetes zijn één van de middelen om een pandemie te lijf te gaan, en waarschijnlijk niet het minst effectieve. Vrijwel alle landen strooien er kwistig mee voor wie de coronamaatregelen overtreedt. In Nederland begint het nu te rommelen rondom die coronaboetes. Advocaten en politici roepen burgers op om bezwaar aan te tekenen, eigen belang zal daar niet vreemd aan zijn. Juristen vinden dat de noodverordeningen rechtsgeldigheid missen. Het recht op privacy en op vergadering komen in het geding. Vaak zijn de regels te vaag. Zo waren tot 1 juni samenkomsten op afspraak verboden, maar een toevallige ontmoeting met hetzelfde aantal personen was dat niet. Termen als willekeur en rechtsongelijkheid vallen.

Lees verder
Restaurant

Horeca en gemeenten: liefde van één kant?

De uitbraak van het coronavirus heeft onze economie op z’n kop gezet. Dat geldt met name voor de horeca. Banen staan op de tocht, omzetten kelderen en bedrijven gaan failliet. Ondernemer en gemeente zijn tot elkaar veroordeeld. Loopt de samenwerking soepel, of komt de liefde maar van één kant? Een blik op het horecalandschap. Door: Maarten Boot, Thije Jansen, Hendrina de Graaf, Lisa Tazelaar, Joris Arnoldussen, Lydia de Roode

Lees verder

Covid-19 restrictiekaart van nut voor zakenwereld

Wil je op de hoogte worden gehouden van de wereldwijde spelregels voor Covid-19? De internationale zakenwereld kan daarvoor terecht op de digitale kaart (https://map.openupforbusiness.com) van Safeture. In een oogopslag komen de landen op de wereld tevoorschijn met gedetailleerde gebiedsafsluitingen, quarantainemaatregelen, luchtvaartactiviteiten en sluitingen van het onderwijs. 

Lees verder

Het ontstaan van KLM was een klein wonder

Honderd jaar geleden, op 17 mei 1920, vloog aviateur Jerry Shaw namens de KLM met een broze Havilland “Airco” DH-16 van Londen naar Amsterdam. De volgende dag nam hij enkele passagiers mee terug, het begin van de commerciële luchtvaart in Nederland. Achteraf gezien zonder meer een waagstuk. Er was nog volop twijfel of het vliegtuig ooit een betrouwbaar verkeersmiddel zou kunnen worden.

Lees verder

Horecaondernemer blij met nieuwe maatregelen

De ouders van Lazaros Kounatidis zijn in 1986 begonnen als horecaondernemers in Groningen. Vanaf 21-jarige leeftijd is Lazaros fulltime in het Grieks restaurant van zijn ouders gaan meehelpen. Hij is inmiddels 51 jaar en kan terugkijken op een mooie tijd in Groningen. Restaurant Olympia in de Zwanestraat heeft door de jaren heen een goede reputatie opgebouwd door de toewijding van de horecafamilie Kounatidis.

Lees verder