Bossen Brazilië verwoest voor modebedrijven Zara en H&M

Twee van de grootste modemerken ter wereld, Zara en H&M, betrekken katoen uit de Braziliaanse Cerrado dat in verband wordt gebracht met illegale ontbossing, landroof, geweld, mensenrechtenschendingen en corruptie, volgens onderzoek van de Britse milieuorganisatie Earthsight. Deze bevindingen zijn te lezen in het recent gepubliceerde rapport Fashion Crimes, the European retail giants linked to dirty Brazilian cotton.

Lees verder

‘Extra zwaar is het als een oorlog doorgaat tijdens de gang naar de rechter’

Op 12 februari gaf de rechter PAX, The Rights Forum en Oxfam Novib in hun zaak tegen de Nederlandse staat in hoger beroep gelijk: Nederland moet stoppen met het leveren van F-35 gevechtsvliegtuigen. De drie organisaties werden bijgestaan door advocaat Liesbeth Zegveld, bekend van eerdere zaken van oorlogsslachtoffers tegen de staat. Ze is een van de weinige advocaten die dit soort zaken voert. “En dat geldt zelfs bijna wereldwijd,” zegt Zegveld aan de telefoon, op de vrijdag vóór de uitspraak rond de F-35 gevechtsvliegtuigen.

Lees verder

Rusland mag blij zijn dat de NAVO nog bestaat

“Hef de NAVO op,” riepen critici van de NAVO toen de Sovjet-Unie in 1991 uiteenviel. Deze oproep legt het gebrek aan het Centraal-Europese perspectief in het NAVO-debat pijnlijk bloot. Landen uit Centraal-Europa wilden graag toetreden tot de NAVO. Zo drongen Polen en Tsjechië aan op verdere NAVO-uitbreiding, niet de Verenigde Staten, die juist terughoudend waren. Tegenstanders van NAVO-uitbreiding richtten zich voornamelijk op het perspectief van de grootmachten, terwijl het Centraal-Europese standpunt cruciaal is om de NAVO-uitbreiding in de jaren negentig te begrijpen. Zonder een Centraal-Europees perspectief in ons debat blijven verkeerde veronderstellingen bestaan, waardoor we langs elkaar heen praten.

Lees verder

Waarom Rusland een logisch doelwit is voor IS

Op vrijdag 22 maart 2024  werd Rusland opgeschrikt door een bloedige aanslag, die aan meer dan honderd mensen het leven kostte. Op X werd snel de vergelijking getrokken met 1999. Toen bliezen Tsjetsjenen flatgebouwen in Moskou op, waarop Rusland meteen de Tweede Tsjetsjeense Oorlog startte. Achteraf bleek de aanslag in 1999 mogelijk georkestreerd door de FSB, om zo die tweede oorlog in Tsjetsjenië, in de Kaukasus, te kunnen legitimeren. Het is cruciaal om bij deze huidige aanslag in een concertgebouw in Moskou geen overhaaste conclusies te trekken. Rusland verkeert immers al decennia in conflict met moslimextremisme. Daardoor ligt een samenzweringtheorie waarin Rusland zelf verantwoordelijk zou zijn voor de aanslag veel minder voor de hand. Dus, waarom besloot IS om een aanslag op Rusland te plegen?

Lees verder

ISIS-dreiging neemt weer toe

De terreurgroep ISIS heeft haar visitekaartje weer afgegeven. Bij een aanslag  in de Russische hoofdstad Moskou vielen 130 doden. Dat zorgt voor publiciteit, en dat moet weer leiden tot nieuwe aanwas, waaraan ISIS wanhopig behoefte heeft.

Lees verder