Holkje van der Veer (1960-2022): ‘Het is verlangen dat ons gaande houdt’

In 1984 kwam Holkje van der Veer, studente aan de sociale academie, stage lopen bij de Zwolse dominicanen. Bijna twintig jaar later presenteerde ze haar eerste boek, Verlangen als antwoord, waarin ze reflecteert op haar levensloop: het verhaal van een doopsgezind meisje, dat geleidelijk dominicanes werd. Ik interviewde haar in 2013 naar aanleiding van dat schrijversdebuut. Holkje overleed in de vroege ochtend na Pinksteren 2022.

Lees verder
Jet van Esch Foto: René ten Broeke

‘Sterven is magisch en mysterieus’

“Een mens sterft zoals het heeft geleefd”, stelt onderzoeker en specialist ouderengeneeskunde Jet van Esch. Volgens de promovenda overlijdt de helft met naasten om zich heen, en de andere helft alleen. “Soms omdat de patiënt ruimte nodig heeft om het leven los te laten. Soms omdat iemand de familie wil beschermen.”

Lees verder

Pater Jan Laan: ‘Hoop en liefde zijn zó nauw verbonden’

Plato schreef er al over, Aristoteles werkte ze nader uit in zijn Ethica Nicomachea: de vier deugden Wijsheid, Rechtvaardigheid, Moed en Matigheid. Maar het was Thomas van Aquino (ca.1225-1274) die deze vier kardinale deugden combineerde met de drie goddelijke deugden: Geloof, Hoop en Liefde. Dankzij Thomas kennen we nu de “Zeven Deugden” in de christelijke filosofie en ethiek.

Lees verder